Δείτε τι νέο βρήκαν οι επιστήμονες για τις ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού

απο Tasty-Day
Δείτε τι νέο βρήκαν οι επιστήμονες για τις ευεργετικές ιδιότητες  του γιαουρτιού

Τελικά, το γιαούρτι αποδεικνύεται μία εξαιρετική τροφή, με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο περιοδικό Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι πέραν όλων των άλλων,  το γιαούρτι καταστέλλει την χρόνια φλεγμονή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν θέλησαν να ελέγξουν αν το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή, βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, άρα να εμποδίσει τις ενδοτοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, έθεσαν υπό παρακολούθηση 120 γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση, από τις οποίες οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά κάθε μέρα για εννέα εβδομάδες ενώ η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού κατά το ίδιο διάστημα.

Σε διάφορα στάδια της έρευνας, οι ερευνητές μετρούσαν διάφορους βιο-δείκτες μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να βλέπουν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ μερικοί βιο-δείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που κατανάλωναν γιαούρτι, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε κάποιους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου, που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Ακόμη, προέκυψε ότι όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα, η κατανάλωση γιαουρτιού ως επιδόρπιο συντελούσε σε βελτίωση των βιο-δεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή καθώς γινόταν η πέψη των τροφών. Επίσης, το γιαούρτι βοηθούσε στον μεταβολισμό της γλυκόζης στα άτομα με παχυσαρκία, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τρώγοντας μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», ήταν το συμπέρασμα της μελέτης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα