Το γκατζετάκι για την αρωματική κουζίνα

απο TastyDay
Το γκατζετάκι για την αρωματική κουζίνα

Ρώτησα κάποτε έναν φίλο σεφ τι δεν θα αποχωριζόταν ποτέ (από την κουζίνα του εννοείται) και αποδείχθηκε πολύ λιτός: ένα δυό μαχαίρια, μου είπε, και οπωσδήποτε ένα ζέστερ – για το ξύσμα των εσπεριδοειδών.

Δεν είχε άδικο. Δοκιμάστε μια φορά να ξύσετε την φλούδα ενός λεμονιού με το ειδικό εργαλείο και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσετε στις παλιές μεθόδους-στους τρίφτες του τυριού πάνω στους οποίους κολλάει η φλούδα και όχι μόνο χάνεις το μισό ξύσμα, αλλά μετα σου βγαίνει και το λάδι να τους καθαρίσεις!

Εμένα πάντως έτσι μου συνέβη. Δεν είχα ιδέα για αυτό το πολύτιμο γκατζετάκι μέχρι που πήγα, χρόνια πριν, σ’ ένα μάθημα στο εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου. Το θέμα μας ήταν οι μαρέγκες και κάποια στιγμή ο Στέλιος μας πρότεινε να αρωματίσουμε τα μαρεγκάκια που θα ψήναμε με ξύσμα λεμονιού -δοκιμάστε το, είναι εξαιρετικό.
Και μας εμφάνισε το μαγικό εργαλείο, μια ξύστρα που έμοιαζε με μεγάλο μαχαίρι μόνο που η λάμα της ήταν γεμάτη μικρές τρυπούλες με πολύ κοφτερές άκρες. Μ’ αυτό το «μαχαίρι» αρκούσε μια ελαφριά σαν χάδι κίνηση στη φλούδα του λεμονιού για να πάρεις σε χρόνο μηδέν το αρωματικό ξύσμα.
Το ερωτεύτηκα αυτό το εργαλείο με την πρώτη ματιά, μόνο που τότε δεν μπορούσα να το βρω στην ελληνική αγορά -το βρήκα αργότερα σε ένα ταξίδι και το προμηθεύτηκα για μένα και για τις φίλες μου.

φωτο μαγειρικές 145

Μέχρι τότε βολεύτηκα με ένα άλλου τύπου ζέστερ, αυτό που μοιάζει με πηρούνι αλλά αντί για δόντια, έχει στις άκρες του πέντε τρυπούλες με κοφτερές άκρες. Και σου εξασφαλίζει λεπτές λωρίδες φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλιού χωρίς ίχνος από το πικρό λευκό εσωτερικό τους.
Δεν μετάνιωσα που βρέθηκα και με τα δύο είδη, το καθένα κάνει μια λίγο διαφορετική δουλειά και δεν είναι τόσο ακριβά – οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8-10 ευρώ για να φτάσουν τα 20-25 ευρώ.
Βεβαίως τα χρησιμοποίησα σε άπειρα λεμόνια και πορτοκάλια. Για να πάρω το ξύσμα που απαιτούσε κάποια συνταγή ή τις λωρίδες που θα διατηρούσα καραμελωμένες για να στολίσω αργότερα ένα κέικ ή ένα σοκολατένιο γλυκό.

Καραμελωμένες φλούδες

Ιδού μια απλή, απλούστατη συνταγή για αυτές τις υπέροχες πορτοκαλένιες κορδέλες: Ξύστε την φλούδα του πορτοκαλιού (ή του λεμονιού), που θα στύψετε για άλλη δουλειά, σε λωρίδες. Κι αν δεν έχετε την ειδική ξύστρα δεν πειράζει, καθαρίστε όσο καλύτερα μπορείτε την φλούδα από το λευκό της τμήμα και κόψτε την με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτά μπαστουνάκια. Αφήστε τα λίγες ώρες σε νερό (αλλάξτε το μια-δυό φορές) και βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι. Ρίξτε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει και αφήστε να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Τα σουρώνετε, τα ξαναγυρνάτε στο κατσαρολάκι, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη (εγώ προτιμώ την καστανή) και ελάχιστο νερό και δυναμώνετε την φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν οι φλούδες, δέκα λεπτά το πολύ.

φωτο μαγειρικές 153a
Δοκιμάστε τα καραμελωμένα φλούδια σε όποιο γλυκό θέλετε, πάνω απο παγωτό, ανακατέψτε τα μέσα σε γιαούρτι για ένα πρόχειρο γλυκό χωρίς πολλές τύψεις. Η απολαύστε τα σκέτα, όπως τα βγάζετε από το κατσαρολάκι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα