Τα λαζάνια του Κρούστα

απο TastyDay
Τα λαζάνια του Κρούστα

Τα Κρουστιανά λαζάνια, είναι η απάντηση των σκιουφιχτών μακαρονιών του Απάνω Μεραμπέλλου…

20793778 10214048710280924 1934418368 o

Τα λαζάνια όπως και το φτάζυμο, προσδιορίζουν τα φαγητά και τον πολιτισμό του ορεινού χωριού του Κρούστα! Ο αγώνας των νοικοκυρών με τα περιορισμένα υλικά που διέθεταν, τις έκανε να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους, να σπάσουν την μονοτονία των φαγητών που μαγείρευαν και να δημιουργήσουν νέους γευστικούς συνδυασμούς, που θα τους έβγαζε από την «κρεατοφαγία». Πάντα ήταν της φιλοσοφίας ότι δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα για να ευχαριστήσεις τον καλεσμένο σου. Αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, πρέπει να διαθέτεις. Έπρεπε επίσης, τα φαγητά, να μπορούν να διατηρηθούν και να αντέχουν αρκετές μέρες. Γι’ αυτό το φτάζυμο το έκαναν παξιμάδια και τα λαζάνια τα αποξέραιναν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο στον Κρούστα από το να βλέπεις γυναίκες, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, να ετοιμάζουν φαγητό στους καλεσμένους τους.
20821156 10214060326491322 1573652988 o

Σήμερα ο Κρούστας έχει γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός της περιοχής του Κάτω Μεραμπέλλου. Οι ταβέρνες και τα καφενεία, είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν και να καλύψουν την ανάγκη σου να περάσεις μια όμορφη παραδοσιακή βραδιά!

20813241 10214048710040918 1115111104 o

Τα λαζάνια, εκτός του ότι μπορείς να τα βρεις καθημερινά, φτιάχνονται για να προσφερθούν και σε όλες τις ευχάριστες εκδηλώσεις. Ειδικά αυτές τις μέρες, παρασκευάζονται για να προσφερθούν στη γιορτή του φτάζυμου. Σε μια γιορτή που συμμετέχει όλο το χωριό.

20840034 10214060326451321 365139379 o

Από τις γιαγιάδες μέχρι τα μικρά παιδιά. Και παντού, ακόμα και στην παρασκευή των λαζανιών, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Άλλος το πλάσιμο της ζύμης, άλλος το άνοιγμα του φύλλου. Άλλος το κόψιμό του, άλλος τη μεταφορά του στους πάγκους εργασίας και άλλος ή μάλλον άλλοι, το στρούφισμα, δηλαδή το τύλιγμα των λαζανιών! Μια απλή ζύμη φτιαγμένη με νερό και αλεύρι, ένα ξυλάκι λεπτό και αρκετή διάθεση, είναι τα υλικά για να φτιάξει κανείς τα λαζάνια. Για να τα φάει όμως, θα χρειαστεί και ένας καλός ανθότυρος!

20841270 10214060326771329 780251862 o 1

Όσον αφορά στη ζύμη:

Το 1/5 της συνολικής ποσότητας άλευρου, θα πρέπει να είναι κίτρινο αλεύρι. Δηλαδή από σκληρό σιτάρι. Τα 4/5 της ποσότητας άσπρο αλεύρι τύπου 70%/. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή, επειδή θα χρησιμοποιηθεί μηχανή που παρασκευάζει το φύλλο. Αφού φτιάξουμε ένα λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ρόμβους 4Χ3 ή τετράγωνα 4Χ4 εκατοστά.

20813540 10214060326251316 1434200113 o

20821323 10214060325371294 99829613 o

Το στρούφιγμα: Σε ένα ξυλάκι (ξύλο από σουβλάκι), βάζουμε τη μία γωνία του ζυμαριού και στη συνέχεια το τυλίγουμε γύρω από το ξύλο. Στο τέλος το πιέζουμε ελαφρά για να μη ξεδιπλωθεί. Τόσο απλό.

20806610 10214048709840913 1804018642 o

Για το βράσιμο: Χρειαζόμαστε σκέτο νερό. Ούτε λάδι, ούτε αλάτι. Απλώς, το νερό πρέπει να βράσει καλά, να ρίξουμε τα λαζάνια μέσα και να τα ανακατεύουμε περιφερειακά από την κατσαρόλα, με μία ξύλινη κουτάλα. Δεν πρέπει να τα ανασηκώνουμε όταν βράζουν.

20840294 10214060327851356 800501396 n

Για το σερβίρισμα: Ένας νόστιμος ανθότυρος, ολοκληρώνει και απογειώνει τη γεύση!!!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα