Σταμναγκάθι με κατσικάκι αβγολέμονο

απο TastyDay
Σταμναγκάθι με κατσικάκι αβγολέμονο

Ένα συνηθισμένο πιάτο στην Κρήτη. Χειμώνα ή καλοκαίρι, το σταμναγκάθι έχει μπει για τα καλά στη διατροφική συνήθεια του Κρητικού. Ιδίως τώρα που καλλιεργείται και μπορεί να βρεθεί εύκολα, το συναντάμε σε πολλά τραπέζια. Όταν όμως, το μαζέψεις εσύ ο ίδιος, το καθαρίσεις και το μαγειρέψεις, τότε το πιάτο σου απογειώνεται! Φυτρώνει σε απόκρημνα βράχια στη θάλασσα, φυτρώνει όμως, και στο βουνό. Στη γεύση, δεν είναι το ίδιο. Το θαλασσινό σταμναγκάθι ή γυαλοράδικο, είναι πιο νόστιμο. Τόσο η αλμύρα της θάλασσας, όσο και το ιώδιο, δίνουν μια γεύση διαφορετική στο φαγητό. Επειδή, μπορούμε να το καταναλώσουμε και ωμό, η διαφορά στη γεύση ανάμεσα στο γυαλοράδικο και το βουνίσιο, είναι αισθητή!

«Το σταμναγκάθι έχει λίγες θερμίδες, δηλαδή περίπου 6 θερμίδες στη μια μερίδα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι ή 28 γραμμάρια. Περιέχει επίσης, σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη A, C , E. Επιπλέον, το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και καλίου. Μια μερίδα (28 γρ.) παρέχει περίπου 3%, 1%, 1% και 3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο και κάλιο αντίστοιχα.» (Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr)

26908946 10215373494919712 336486459 o

26937436 10215373495039715 1218834586 o

26906356 10215373495119717 1432141200 o

ΥΛΙΚΑ (Για 6 μερίδες)

1,5 κιλό κατσικάκι (εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άπαχο αρνάκι ή χοιρινό ή σουπιές ή μπακαλιάρο, ακόμα και να τα καταναλώσουμε σκέτα). Προτιμότερο είναι να βάλουμε τα ποδαράκια. Πρέπει όμως, να πούμε στον κρεοπώλη, να το κόψει σε μικρά κομμάτια με τέτοιο τρόπο που να μη σπάει τα κόκκαλα σε μικρά κομμάτια και να τα βρίσκουμε στο φαγητό μας αργότερα. Αν δεν μπορεί (πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί κρεοπώλες που δεν μπορούν), χρησιμοποιείστε πλευρά.
1 κιλό καθαρισμένο σταμναγκάθι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 ποτήρια νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο: 1 αβγό και 2 λεμόνια (το χυμό τους)

26940705 10215373503479926 1672573357 n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κατσικάκι, να φύγουν τυχόν τρίχες και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με το λάδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε, το πιπέρι, δύο ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ. Το αλάτι το ρίχνουμε σχεδόν στο τέλος του ψησίματος. Φροντίζουμε πάντα η κατσαρόλα μας, να έχει περίπου δύο ποτήρια νερό. Όχι παραπάνω. Αφού ψηθεί το κατσικάκι μας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μία άλλη. Στην κατσαρόλα με το ζουμί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σταμναγκάθι. Το αφήνουμε να σιγοψηθεί. Όταν ψηθεί, το μεταφέρουμε στην άλλη κατσαρόλα με το κατσικάκι και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο σύμφωνα με τον τρόπο που γνωρίζει ο καθένας μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα