Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

απο Tasty-Day
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Citrus bergamia. Το εσωτερικό του καρπού του – η σάρκα του δηλαδή- δεν τρώγεται, όμως γίνεται υπέροχο γλυκό κουταλιού. Μπορεί φυσικά να γίνει και μαρμελάδα. Το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική. Το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και χρησιμοποιείται ως προσθετικό στη μαγειρική και σε αφεψήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περγαμόντο μειώνει τα επίπεδα της ολικής, καθώς και της κακής χοληστερόλης.

28191153 10215700358851106 1014458049 n

Στην Κρήτη, το περγαμόντο ως φυτό, συναντάται σε πολλές καλλιέργειες ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικό δέντρο. Ένα μέτριας ανάπτυξης δέντρο, μπορεί να μας δώσει μέχρι 10 κιλά καρπό, ικανό να γεμίσει περίπου 30 βάζα γλυκού!

Ας φτιάξουμε λοιπόν, ένα γλυκό κουταλιού με οδηγίες και συμβουλές νοικοκυράς που στην αυλή της μοσχομυρίζουν τα περγαμόντα.

10 κίτρινα περγαμόντα
1 κιλό ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι ή δύο κουτάλια της σούπας γλυκόζη…

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα αφήνουμε δύο ώρες στο νερό. Με ένα τρίφτη αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό, πολύ επιφανειακά όμως. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τις μικρές τρύπες του τρίφτη. Το ξύσμα το κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το μπωλ με μία μεμβράνη για να μη χάσουμε το άρωμα τους.

28233140 10215700359971134 1432396807 n

Στη συνέχεια κόβουμε τα περγαμόντα σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα και τυχόν ίνες που έχουν μείνει.

28191227 10215700358691102 36965907 n

28308290 10215700359171114 1356601383 n

Βάζουμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν ένα τέταρτο αφού το νερό κοχλάσει. Είναι αρκετή ώρα έτσι ώστε αφενός να ξεπικρίσουν και αφετέρου να μη μαλακώσει πολύ η σάρκα τους.

28117097 10215678302699716 206648475 n

Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα κρυώνουμε με κρύο νερό και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, αφού νωρίτερα έχουμε πιέσει τα κομμάτια απαλά και έχουμε αφαιρέσει το νερό που έχουν κρατήσει μέσα τους. Το νερό που έχει συγκρατηθεί είναι ιδιαίτερα πικρό και καλό είναι να το αφαιρέσουμε. Κάθε τέταρτο το κάνουμε τρεις ή τέσσερεις λεπτές λωρίδες φέτες, ανάλογα το μέγεθος.
Στραγγίζουμε το νερό που έχουμε βάλει στο ξύσμα περγαμόντου. Βλέπουμε ότι είναι κίτρινο και ιδιαίτερα αρωματικό. Αυτό είναι το μυστικό το οποίο θα ενισχύσει και το άρωμα στο γλυκό μας. Ίσως να είναι λίγο πικρό, όμως, η ζάχαρη θα εξουδετερώσει την πικρίλα. Καλό είναι όμως το γλυκό μας, να έχει μία δόση πικρίλας.

28236604 10215700359371119 1882661681 n

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το κίτρινο και αρωματισμένο νερό από το ξύσμα περγαμόντου. Χρειαζόμαστε δύο ποτήρια. Το αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει. Ρίχνουμε τις φέτες περγαμόντου μέσα, το αφήνουμε να βράσει για περίπου πέντε λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το περγαμόντο να ξεκουραστεί για 24 ώρες και να απορροφήσει σιρόπι.

28312288 10215700372291442 980211328 o

28278623 10215700376251541 760082801 o

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τις φέτες από την κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγη γλυκόζη ή το χυμό του λεμονιού, βράζουμε το σιρόπι ώστε να δέσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το περγαμόντο. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ανάποδα, μέχρι να κρυώσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα