Το γαλακτομπούρεκο του Βασίλη Βέργαδου

απο Tasty-Day
Δυσκολία : 3
Χρόνος : 1 ώρα
Κόστος : 2€
Το γαλακτομπούρεκο του Βασίλη Βέργαδου
Εισαγωγή

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΓΑΔΟΣ

Τη συνταγή θα βρούμε: Στο βιβλίο του «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής. Γιατί τελικά τα γλυκά… είναι εύκολα.» , εκδόσεις Διόπτρα.

Το Χρήστο Βέργαδο τον γνώρισα στην παρουσίαση του βιβλίου του στο κατάστημα Public της Λάρισας, ένα πρωινό Σαββάτου. Μιλήσαμε για όσα μας επέτρεψε ο χρόνος, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων μου είπε ότι έχει στο βιβλίο μια συνταγή του πατέρα του, που είχα παλιά ζαχαροπλαστείο στη Σπάρτη. Αυτή η εισαγωγή ήταν αρκετή για να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω το γαλακτομπούρεκο…. 


Υλικά

Υλικά

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

400γρ ζάχαρη

70γρ σιμιγδάλι χοντρό

70γρ σιμιγδάλι ψιλό

2 αυγά

2 κάψουλες βανίλιας

10 φύλλα κρούστας

 150γρ βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

500γρ ζάχαρη

250ml νερό

50γρ γλυκόζη

DSC02408 1


Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και αφήνετε να βράσουν για 2 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύετε με το σύρμα χειρός μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν διαλυθεί τα αυγά. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις βανίλιες και ανακατεύετε.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε στα μισά του ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση. Τοποθετείτε ακόμα ένα, επίσης, διπλωμένο στη μέση, στο άλλο μισό του ταψιού. Συνεχίζετε στρώνοντας ακόμα τρία ολόκληρα φύλλα σταυρωτά, τα οποία βουτυρώνετε. Ρίχνετε την κρέμα και κλείνετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά του ταψιού. Αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα πέντε φύλλα σταυρωτά και εναλλάξ βουτυρωμένα. Με ένα μαχαίρι κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά του ταψιού κει με τη βοήθεια του πινέλου σπρώχνετε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράσσετε σε κομμάτια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Περιχύνετε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι. 

Το σχόλιο της μαμάς:

Το κλασικό γαλακτομπούρεκο με κάπως πιο σπυρωτή κρέμα μέσα εξαιτίας της έντονης παρουσίας σιμιγδαλιού μέσα σε αυτή.  Εγώ έβαλα λίγο παραπάνω βανίλια και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού που μου αρέσει πολύ. Το έψησα στο δικό μου φούρνο λίγο παραπάνω, θα δείτε  και εσείς στο δικό σας φούρνο να ροδοκοκκινίσει καλά. Η συνταγή είναι του μπαμπά του Χρήστου Βέργαδου που είχε στη Σπάρτη ζαχαροπλαστείο.   


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα