Πολυποίκιλο ή απλά τουρλού, της Αλέκας Κυφιώτη

απο Tasty-Day
Πολυποίκιλο ή απλά τουρλού, της Αλέκας Κυφιώτη

“Σήμερα η Ελένη έχει φτιάξει πολυποίκιλο. Θέλεις να έρθεις να φάμε;”Μου είπε πριν 40 χρόνια ο σύζυγός μου, που τότε προσπαθούσε να με προσελκύσει και να με παρασύρει στο σπίτι του. Άλλο που δεν ήθελα. Πρώτα – πρώτα γιατί ήθελα να ενδώσω και στη συνέχεια γιατί είχα τρομερή περιέργεια να δω τι σημαίνει “πολυποίκιλο”. Όταν μας ΄σερβιραν το φαγητό συνειδητοποίησα ότι η αστική οικογένεια του άντρα μου ονόμαζε το μπριάμ ή τουρλού “πολυποίκιλο”. Και το έκαναν στο φούρνο, όχι στην καταρόλα όπως το έκανε η μαμά μου.

Στο φούρνο το κάνω κι εγώ. Προσθέτω μπαλσάμικο, κεφαλογραβιέρα και φέτα που τρίβεται από πάνω το τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος. Όταν “κλέβω” τηγανίζω ελαφρά τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και καραμελώνω τα κρεμμύδια με μαύρη ζάχαρη και κόκα κόλα. Προσθέτω επίσης δύο μεγάλες και χορταστικές κουταλιές κέτσαπ στον αγνό και ολόφρεσκο ντοματοπολτό. Οταν δεν “κλέβω” φτιάχνω ένα ελαφρύ και δροσερό καλοκαιρινό φαγητό που βαραίνει και παχαίνει περισσότερο από το μπριάμ λόγω των τυριών.

thumbnail 1

Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτρια κολοκύθια
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 κίτρινη πιπεριά
3 κρεμμύδια μεγάλα ξερά
6 μανιτάρια πλευρώτους
3 ντομάτες 15%
ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
1 κούπα ντοματοπολτός
1 κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
1/2 κιλό φέτα
ματσάκι μαϊντανός.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε ριγέ τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μέτριες στρογγυλές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 1/2 περίπου ώρα για να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια επίσης σε φέτες, τις πιπεριές σε τετράγωνα και τα μανιτάρια στα δύο ή στα τέσσερα. όταν τα λαχανικά μας θα είναι πλυμένα, κομμένα και καθ’ όλα έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιρέξ. Αφού ανακατέψουμε καλά το λάδι, το μπαλσάμικο, τον ντοματοπολτό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, τα ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά. Προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά ώστε να χαϊδευτούν όλα τα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις απλώνουμε από πάνω. Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο, στους 180 oC για 3/4 περίπου μέχρι να μελώσουν και να ροδοψηθούν. Βγάζουμε το ταψί , πασπαλίζουμε από πάνω με την τριμμένη φέτα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο.

Όταν θα το βγάλουμε, μετά από 10-12΄, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα