Μαριδόπιτα…, ένας ξεχωριστός τσιπουρομεζές για ξεχωριστή παρέα…!!!

απο TastyDay
Μαριδόπιτα…, ένας ξεχωριστός τσιπουρομεζές για ξεχωριστή παρέα…!!!

Από το υπό έκδοση…, «Συνταγές τσι νόνας…».!

Αυτόν, τον πραγματικά υπέροχο μεζέ, τον δοκίμασα πρώτη φορά στο χωριό Πλάτανος Σάμου, όταν υπηρετούσα φαντάρος και στην διάρκεια της θητείας μου τον εύρισκα επίσης στο διπλανό χωριό Πύργος, όπως και στον Μαραθώκαμπο, το φιλόξενο κι υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο χωριό .
Μετά από πολλά χρόνια τον ξαναβρήκα από έναν φίλο επίσης Σαμιώτη. Στα τέλη της δεκαετίας του 90, ο τότε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Ειρηναίος , από την Χώρα Σάμου, μετέπειτα Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος ο Α΄, προσφέρει αυτόν τον υπέροχο σαμιώτικο μεζέ σε παρέα δημοσιογράφων, στην οποία είχα την τύχη και την τιμή και συμμετέχω.!
Πέρασαν πάλι πολλά χρόνια, μέχρι που μια καλή φίλη, η Ειρήνη επίσης από το χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου, παντρεμένη με Κερκυραίο, μου τηλεφωνεί για να μου προσφέρει έναν «σαμιώτικο μεζέ», όπως χαρακτηριστικά μου είπε…!!! Όταν πήγα σπίτι της, με έκπληξη είδα ότι επρόκειτο για αυτόν τον υπέροχο μεζέ για τσίπουρο, για ούζο, για κρασί, για ό, τι θέλετε…!!! Τότε, αποφάσισα να τον μοιραστώ με τους δικούς μου φίλους και να τον συμπεριλάβω στις «Συνταγές τσι νόνας…».!

Πάμε λοιπόν…,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βήμα 1ο : Πλένουμε καλά το πολύ ψιλό μαριδάκι και το αλατίζουμε. Κόβουμε πολύ ψιλά κομματάκια ένα μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο μαϊντανό και μια με δύο ώριμες ντομάτες σε μικρά κυβάκια. Τα ανακατέβουμε όλα μαζί και τα πασπαλίζουμε με πικάντικο κόκκινο πιπέρι, ρίγανη κι αλάτι…!!!
Όλα αυτά τα βάζουμε σε ένα τρυπητό με το οποίο σουρώνουμε τα μακαρόνια. («Πασαμπρόντο» το έλεγε η νόνα = ιταλική λέξη από το ρήμαpassare = περνάω και το ουσιαστικό brodo = σούπα). ! Το Πασαμπρόντο, λοιπόν, το βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι, που δέχεται όλα τα υγρά, και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 μέχρι 5 ώρες, ώστε το ψιλά μαριδάκια να απορροφήσουν τις μυρωδιές από το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη, το πιπέρι και φυσικά να δεχτούν το αλάτι…!!!
Με άλλα λόγια να μαριναριστούν…!!!

Βήμα 2ο : Αφού μαριναριστούν τα μαριδάκια μας με την παραμονή τους στο ψυγείο, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι…, τα αλευρώνουμε, όλα μαζί, όπως είναι μέσα στο Πασαμπρόντο….!!!

Εν τω μεταξύ, έχουμε ζεστάνει λάδι μέσα σ ένα πλατύ τηγάνι…, κι όταν κάψει τηγανίζουμε σε δόσεις το μίγμα που έχουμε μέσα στο Πασαμπρόντο…!!!
Με ένα πιρουνάκι ξεχωρίζουμε τα ψαράκια με τρόπο να κολλήσουν ομοιόμορφα αναμεταξύ τους. Όταν τηγανιστούν από την μια μεριά…, τα βγάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο…, και με μια πραγματική κίνηση μαέστρου αρχιμάγειρα τα ξαναρίχνουμε στο τηγάνι από την άλλη μεριά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα…!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η κίνηση αυτή είναι επικίνδυνη καθώς είναι πολύ εύκολο να καούμε με το βρασμένο λάδι. Καλό είναι αυτήν την κίνηση να την κάνει έμπειρη νοικοκυρά. Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για την εικόνα στο σερβίρισμα κι αρκούνται μόνον στο απλό τηγάνισμα.! Ωστόσο, αν πετύχει η κίνηση για αλλαγή της πλευράς τηγανίσματος θα βγουν τα μαριδάκια μας σε σχήμα πίτας ή πίτσας και θα αιφνιδιάσουν αναμφίβολα την όποια παρέα μας…!!!
Αυτή είναι η περιβόητη Σαμιώτικη Μαριδόπιτα. Σερβίρεται με σαλάτα φρέσκιας ντομάτας, αγγούρι, πατάτα βραστή…!!!

Στην υγειά μας φίλοι μου αγαπητοί…!!!

Υ/Γ : Πολλοί χρησιμοποιούν αθερίνα αντί για ψιλή μαρίδα.!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα