Κουνελάκι στιφάδο

απο Tasty-Day
Κουνελάκι στιφάδο
Αυτό το κλασσικό «φαγητό της Κυριακής» είναι το αγαπημένο των παιδιών μου. Το χρησιμοποιώ, μάλιστα, ως δέλεαρ για να έρθουν στο σπίτι και να φάμε οικογενειακά. Αυτή τη φορά το έφτιαξα για να ευχαριστήσω το γιό μου που έρχεται από την Ολλανδία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα γενέθλια του μπαμπά του 

Για να γίνει τέλειο το κουνελάκι στιφάδο πρέπει να μείνει σε μαρινάδα, στο ψυγείο 3-4 ημέρες. Και όχι όποια-όποια μαρινάδα. Η συγεκριμένη που κάνω εγώ, της κυρίας Μάγδας, έχει δώσει μια άλλη διάσταση στο ούτως ή άλλως πολύ νόστιμο αυτό πιάτο. Την ανακάλυψα πριν χρόνια, όταν μου χάρισαν το βιβλίο «Οι συνταγές της κυρίας Μάγδας», της Νίνας Αποστόλου. Η συγγραφέας καταγράφει τις συνταγές της διάσημης μαγείρισσας της Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι το 1995, τουλάχιστον, που κυκλοφόρησε το βιβλίο, μαγείρευε για δεξιώσεις, μεγάλα ή μικρά τραπέζια. Αυτό είναι το μυστικό μου που κάνει τον δικό μου λαγό στιφάδο να διαφέρει από τους άλλους.

 Υλικά για τη μαρινάδα για κυνήγι της κυρίας Μάγδας

 1 κρεμμύδι

2 κοκκάρια

1 καρώτο

2 κλωναράκια σέλινο

3 φύλλα δάφνης

2 πρέζες θυμάρι

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδο

2 καρφιά γαρίφαλο

6 κόκκοι πιπέρι

1 πρέζα αλάτι

1/2 λίτρο κόκκινο κρασί

10 κουταλιές της σούπας ξύδι

6 κουταλιές της σούπας λάδι

thumbnail 7 Κουνελάκι στιφάδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά -τα οποία προηγουμένως έχουμε ψιλοκόψει- και τα αφήνουμε να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, βάζουμε μέσα το κουνέλι, το τυλίγουμε με τη μαρινάδα, κλείνουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες, γυρίζοντάς το 3-4 φορές κάθε ημέρα.

 

Υλικά για το κουνελάκι

1 κουνέλι 2 κιλά περίπου

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού περίπου νερό με ξύδι (μισό-μισό)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κιλό κοκκάρια

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

Τη μαρινάδα στραγγισμένη

2 φλυτζάνια του τσαγιού χυμό ντομάτας

 Εκτέλεση

Κόβουμε το κουνέλι σε 6-8 κομμάτια. Τον πλένουμε με το ξιδόνερο και αφού τον τυλίξουμε με τη κρύα μαρινάδα, τον αφήνουμε στο ψυγείο 4 ημέρες.

Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα σωτάρουμε στο βούτυρο. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σοτάρουμε τμηματικά σε ένα τηγάνι με το λάδι. Τα μεταφέρουμε σε γάστρα.

Σοτάρουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και το προσθέτουμε στο κουνέλι μαζί με το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζουμε τη μαρινάδα, περιχύνουμε με αυτήν την κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια.

Ψήνουμε το κουνέλι σκεπασμένο σε επί 2 1/2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει και να πήξει αρκετά η σάλτσα του. Τον σερβίρουμε σε πιατέλα αφού τονστολίσουμε με δυό-τρία φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα