Κλασσικά φαλάφελ

απο TastyDay
Δυσκολία : 2
Χρόνος : 30'
Κόστος : 2€
Κλασσικά φαλάφελ
Εισαγωγή
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Τη συνταγή θα βρούμε: Περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134, σελίδα 46.

Υλικά
Υλικά

180γρ ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
1 ξερό κρεμμύδι, στα 4
τα φύλλα από μισό μάτσο μαϊντανό
τα φύλλα από μισό μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
2-3 σκελίδες σκόρδου
½ κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά τσίλι ξερή, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

DSC07249 1

Για το σερβίρισμα

4 μεγάλες αραβικές πίτες
1 μεγάλη και σφιχτή ντομάτα, σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
80γρ ταχίνι
100γρ γιαούρτι αγελάδος

Εκτέλεση
Διαδικασία

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το τσίλι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν πουρές). Ρίχνουμε το κύμινο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.

Πλάθουμε το μείγμα σε οβάλ κεφτέδες (σαν τα σουτζουκάκια).

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα:

Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά). Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα φαλάφελ, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, όσο ταχίνι και όσο γιαούρτι θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε.

Το σχόλιο της μαμάς:

Μετά από αυτά τα μοναδικά «κεφτεδάκια» αποφασίσαμε με το γιο μου να μην ξαναμαγειρέψουμε κρεατοκεφτεδάκια.... Τόσο εύκολα που θα τα φτιάξουμε και θα τα ξαναφτιάξουμε πολλές φορές και μάλλον θα αρχίσουμε να τα πειράζουμε και λίγο σιγά σιγά... Αποφεύγεις το βράσιμο των ρεβιθιών, απολαμβάνοντας έτσι και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Πιπεριά τσίλι δεν έβαλα γιατί ο γιος μου δεν θα τα έτρωγε, ούτε κόλιανδρο είχα , αλλά έβαλα μπόλικο δυόσμο, γιατί στην προηγούμενη σελίδα του περιοδικού Γαστρονόμος είχε μια συνταγή η Νίκη Χρυσανθίδου που έβαλε δυόσμο στα δικά της φαλάφελ, οπότε πήρα τη ιδέα. Τις πίτες εγώ δεν τις ετοίμασα, γιατί είχα φρέσκο ψωμάκι... Την άλλη φορά λέω να τους ρίξω μέσα σε σάλτσα ντομάτας ...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα