Dondurmalı irmik helvası (Σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό)

απο TastyDay
Dondurmalı irmik helvası (Σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό)

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βασανιστήριο από το να σπάσεις μία μπάλα σιμιγδαλένιου χαλβά με γέμιση παγωτού στα τέσσερα και μετά, να πρέπει να φας μόνο το ένα κομμάτι, επειδή στο τραπέζι υπάρχουν τέσσερα άτομα! Όποτε κι αν φας Dondurmali irmik helvasi στην Πόλη, δεν ξέρεις ποτέ τι έκπληξη κρύβει στα σπλάχνα του. Κρέμα σκέτη, κρέμα με μαστίχα, σοκολάτα άσπρη, σοκολάτα πικρή, σοκολάτα σκέτη… Όπως και να ‘ναι η γεύση αξεπέραστη. Η πιο ζουμερή, μοναδική και απίστευτη έκπληξη!

Ετοιμάζεται τόσο εύκολα, που λες πως μόλις πάω σπίτι μου θα τον φτιάξω κι εγώ. Όταν μάλιστα σου δίνουν την αυθεντική του συνταγή, τότε ανυπομονείς να τον φτιάξεις. Τα υλικά, γνωστά. Απλώς, τα στερεά υλικά είναι περισσότερα. Η διαδικασία πάνω κάτω ίδια.

Υλικά

1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 ποτήρια σιμιγδάλι
2 ποτήρια ζάχαρη (όχι τρία, επειδή το παγωτό είναι γλυκό)
3 ποτήρια νερό
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 φακελάκια κουκουνάρια (ελαφρώς καβουρντισμένα)
½ ποτήρι ψιλοκομμένα καρύδια
3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
Παγωτό σοκολάτα ή βανίλια ή μαστίχα. Δε συνιστάται παγωτό με διάφορες γεύσεις

Εκτέλεση

Βάζουμε την ζάχαρη μαζί με το νερό να βράσουν και προσθέτουμε το πορτοκάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το σπορέλαιο και όταν κάψουν ρίχνουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί. Το ανακατεύουμε συχνά μέχρι να σκουρύνει αρκετά. Αφού καβουρντιστεί καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι με προσοχή. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Όταν το σιμιγδάλι τραβήξει τα υγρά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει ελαφρώς. Μετά, τον βάζουμε σε μία φόρμα και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Πριν τον σερβίρουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη εσωτερικά το μπολάκι μας και στρώνουμε περιμετρικά τον χαλβά ώστε να δημιουργήσει μία κοιλότητα. Γεμίζουμε την κοιλότητα με το παγωτό της επιλογής μας και σκεπάζουμε το πάνω μέρος με χαλβά. Ξεφορμάρουμε και είναι έτοιμο. Η μεμβράνη, βοηθάει να μην κολλήσει στα τοιχώματα ο χαλβάς και τρέξει το παγωτό. Αφαιρείται δε, πολύ εύκολα.

Με την ευχή για γλυκιά απόλαυση, περιμένουμε φωτογραφίες από τη δική σας συνταγή!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα