Αγκιναροκούλουκα, τσιγαρέλι με κουκιά, μπιζέλια και μπακαλάρο…

απο Tasty-Day
Αγκιναροκούλουκα, τσιγαρέλι με κουκιά, μπιζέλια και μπακαλάρο…

Από το υπό έκδοση… Συνταγές τσι νόνας…
Θα παρουσιαστεί και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη…

Φιλαράκια μου, σήμερα θα σας φτιάξω ένα νόστιμο φαγητό, της κερκυραϊκής υπαίθρου. Όπως, ακριβώς, το μαγείρευε η νόνα στο χωριό της βόρειας Κέρκυρας, στις Λούτσες, όταν ήμουν πιτσιρικάς . 

Αγκινάρες με μπακαλάρο, κουκιά και μπιζέλια. Εγώ όμως, αν φάω κουκιά θα πεθάνω, γι αυτό και δεν θα βάλω κουκιά….., απλά θα σας πω…, πώς να μαγειρεύετε μαζί και τα κουκιά 
Προετοιμασία.

Από το προηγούμενο βράδυ…, ή και πιο μπροστά ακόμα, βάζουμε τον μπακαλάρο σε μπόλικο νερό για να ξαρμύσει. 
Τα αγκιναροκούλουκα, – τις μικρές αγκινάρες…, τα μπουμπουκάκια – , τα απονευρώνουμε, – βγάζουμε δηλαδή τις ίνες από τα κοτσάνια τους – , και επίσης βγάζουμε λίγα από τα εξωτερικά φύλλα τους στο κεφάλι…, τα πιο σκληρά. Στην συνέχεια τα καθαρισμένα αγκιναροκούλουκα τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο για να μη μαυρίσουν.

Τα χλωρά κουκιά, τα ξεπουγκίζουμε, – τα βγάζουμε από τη θήκη τους – , και τα βράζουμε για 5 περίπου λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό και τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Την πρώτη βράση την κρίνουμε αναγκαία για να βγει το δηλητήριο που έχουν τα κουκιά και για το οποίο εγώ δεν μπορώ να τα φάω…, – μην με χάσετε κι όλας – , επίσης τους αφαιρούμε και το μάτι ή το νύχι που έχουν τα κουκιά, καθώς θεωρείται ότι έχει το δηλητήριο, το φαρμάκι έλεγε η νόνα… η οποία πολλές φορές έβαζε και την θήκη από τα κουκιά μέσα στο φαγητό…

Εκτέλεση 

Μέσα σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα σκόρδα. Αφού αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα και παίρνουν εκείνο το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο χρώμα, ρίχνουμε μέσα και τα αγκιναροκούλουκα, τα κουκιά και τα μπιζέλια μας…, όλα φρέσκα…, και τα καβουρδίζουμε όλα μαζί. Στην συνέχεια προσθέτουμε μάραθο, άνηθο, σέσκουλα, ντομάτα, πιπέρι κόκκινο και τέλος τον ξαρμυρισμένο μπακαλάρο μας… Η νόνα έλεγε ότι, ο μπακαλάρος έπρεπε να τσιμπάει λίγο…, δηλαδή να είναι λίγο αρμυρούτσικος για να τραβάει και κούπες κρασί… 

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για περίπου 30 με 35 λεπτά… 

Όταν στύψουν όλα τα υγρά…, και πήξει, όπως έλεγε η μακαρίτισσα η νόνα, το φαγητό μας είναι έτοιμο…

Καλή μας όρεξη… 
Και στην υγειά μας…, τραβάει το άτιμο…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα