Ασκόλυμπροι

απο Tasty-Day
Ασκόλυμπροι

Οι ασκόλυμπροι, ίσως να είναι το πιο νόστιμο φαγητό για τους Κρητικούς. Ένα αγκάθι με κατακίτρινο άνθος (Scolymus hispanicus), που φυτρώνει παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, απλώς, στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν μάθει να το τρώνε.

28906841 10215880780281529 540744138 n

Αυτό το «μαγικό» αγκάθι, αναφέρεται από τον Ησίοδο και το Θεόφραστο. Ο Ησίοδος το αναφέρει ως σκόλυμο και ο Θεόφραστος το αναφέρει ως λειμωνία σκόλυμον. Τρώγονται, τα φύλλα όταν είναι άμωχρα (δεν είναι σκληρά δηλαδή) και οι βλαστοί του αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα αγκάθια, με τον τρόπο που δείχνει το video στο σύνδεσμο που ακολουθεί. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι ο ασκόλυμπρος είναι «πόα αρτιφυής ούσα λαχανεύεται ώσπερ ασπάραγος». Δηλαδή αναφέρει ότι στα χρόνια του έτρωγαν το τρυφερό στέλεχος όταν φύτρωνε σαν σπαράγγι.

28879695 10215880780841543 229070040 o

Μπορούμε να τους βρούμε στα χωράφια της Κρήτης από το Δεκέμβρη μέχρι το Μάρτη. Για να τους μαζέψουμε και να τους καθαρίσουμε απαιτείται μεγάλη μαεστρία. Οι ασκόλυμπροι, πρέπει να μαζεύονται με ένα μικρό πριονωτό μαχαιράκι και να κόβονται ελάχιστα κάτω από το συνδετικό μέρος με τη ρίζα. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε με την τεράστια ρίζα, είναι ό,τι πιο τραγικό. Και αυτό γιατί ο ασκόλυμπρος είναι ένα πολυετές φυτό που κάθε χρόνο δίνει αυτόν τον υπέροχο αγκαθωτό βλαστό. Καταναλώνονται βραστοί με λαδολέμονο, ή με κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος αβγολέμονο.

28938337 10215880777201452 110096660 o

Αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος με ασκολύμπρους αυγολέμονο

Υλικά:
• 1 κιλό ασκόλυμπροι καθαρισμένοι
• 1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• Μισή κούπα λάδι
• 2 αυγά
• Χυμός ενός λεμονιού
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

28810385 10215880776561436 1604038326 o

Η εκτέλεση της συνταγής είναι ιδιαίτερα απλή. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το κρέας, το βράζουμε, ξαφρίζοντάς το. Πέντε με δέκα λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους καθαρισμένους ασκολύμπρους μέσα στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να ψηθούν. Δε θέλουν πολλή ώρα βράσιμο για να μη λιώσουν. Δοκιμάζουμε φυσικά σε τακτά διαστήματα για να σταματήσουμε το βρασμό τους εκεί που επιθυμούμε. Στη συνέχεια με το γνωστό τρόπο κάνουμε το αβγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας….

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε πως καθαρίζουν τους αακολύμπρους.

28832399 10215880780761541 29362726 n

https://www.anatolh.com/2016/03/16/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CE%BA%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD/

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα