Ψωμάκι από τη Γεωργία, της Αλέκας Κυφιώτη

απο TastyDay
Ψωμάκι από τη Γεωργία, της Αλέκας Κυφιώτη

Αχαρνών και Μαγνησίας. Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Η πολύπαθη γειτονιά της Αθήνας κρύβει στην αγκαλιά της ένα διαμαντάκι. Ένα διαμαντάκι ξενόφερτο, γι’ αυτούς που αγαπούν το κάτι αλλιώτικο από τα άλλα. Είναι ένας φούρνος που φτιάχνει ψωμάκι, έτσι όπως το φτιάχνουν στη Γεωργία. Μου τον σύστησε ο φίλος μου ο Άρης, από το Κουρδιστάν. Ο ίδιος δεν καταλάβαινε το εξωτικό στοιχείο του σκηνικού, που εμένα μου φαινόταν μαγικό. Μου συνέστησε το μαγαζί “γιατί έχει πολύ νόστιμο και φτηνό ψωμί, ολόφρεσκο, που μοιάζει με πίτα”. Ο τύπος που το έστησε, δεν δίστασε να χτίσει ένα τεράστιο στρογγυλό τσιμεντένιο φούρνο σε μια “καμαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία” επί της Αχαρνών.

Το σκηνικό απίστευτο, παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες. Το προϊόν ανύπαρκτο. Μπορείς να το δεις μόνο στις κακόγουστες αφίσες που είναι κολλημένες στα τζάμια του μαγαζιού. Το πεντανόστιμο ψωμάκι που πουλάει αυτός ο τόσο ιδιαίτερος φούρνος δεν είναι στοιβαγμένο στα ράφια, όπως συνηθίζεται. Ψήνεται εκείνη τη στιγμή, μπροστά στα μάτια σου. Η διαδικασία είναι τελετουργική και έχει ενδιαφέρον.

Ο φούρναρης, ένας χαριτωμένος ευθυτενής Γεωργιανός, παίρνει ένα κομμάτι ζυμάρι από το μακρόστενο πάγκο δίπλα του, το απλώνει με προσοχή σε ένα ειδικό εργαλείο για να του δώσει συγκεκριμένη φόρμα και πάχος. Μόλις το φορμάρει κατά το δοκούν, ανοίγει τον καυτό φούρνο και το πετάει -στην κυριολεξία- στα εσωτερικά τοιχώματά του. Εκεί πάνω σκαρφαλωμένο το ψωμάκι ψήνεται στο πεντάλεπτο. Και το παίρνεις καυτό με αντίτιμο ένα ευρώ.

“Πάρτε το μόνο με το χαρτί, γιατί αν μπει στη νάιλον σακούλα χαλάει” με συμβούλεψε ο μάστορας δίνοντας μου την απόδειξη.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα