Το μεθυσμένο κέικ

απο TastyDay
Το μεθυσμένο κέικ

Όταν ανακάλυψα το τετράδιο “Συνταγές γλυκών και αλμυρών Νόρας”, στο σπίτι της θείας μου, ενθουσιάστηκα. Βρήκα μέσα ένα θησαυρό από μαμαδίστικες συνταγές, ανασύροντας μνήμες από τραπέζια και οικογενειακές μαζώξεις της παιδικής μου ηλικίας.

Το πρώτο που έφτιαξα είναι το “μεθυσμένο κέικ”. Έτσι το έλεγε η θεία Νόρα γιατί, εκτός από τα κλασσικά υλικά ενός κέικ, περιέχει και μαυροδάφνη. Θυμάμαι με νοσταλγία κάποια καλοκαιρινά πρωινά στην Κυψέλη να ξυπνάμε με την ξαδέρφη μου, την Μπελλίνα από τη μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου. Η μαμά της έψηνε κέικ για να το βρούμε φρέσκο – φρέσκο και ζεστό μόλις ξυπνήσουμε.

Υλικά

1 φλιτζάνι βούτυρο

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αυγά

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτάλι της σούπας κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο

1 1/2 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομένη

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ένα ένα τους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, ανακατεύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ρίχνουμε στον κάδο εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και τα καρύδια. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα, την οποία έχουμε πασπαλίσει και με λίγο αλεύρι και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά στους 180 με 200 βαθμούς. Το κέικ μας είναι έτοιμο όταν η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε βγει καθαρή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα