Το γεύμα στις Πρέσπες και η συνταγή της σκοπιανής σάλτσας Ajvar

απο TastyDay
Το γεύμα στις Πρέσπες και η συνταγή της σκοπιανής σάλτσας Ajvar

της Ελένης Καλογεροπούλου

Για πρώτη φορά επισκέφθηκα τα Σκόπια λίγο πριν λίγο μετά το περιβόητο Γκιμαράες το 1992 όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζητούσε το πακέτο Πινέιρο.  Στην πόλη  δεν υπήρχαν ακόμη τότε τα τεράστια και κακόγουστα αγάλματα ούτε οι πινακίδες με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου .

Ένα χρόνο νωρίτερα η Γιουγκοσλαβία, η “χώρα των Νότιων Σλάβων”, είχε διαλυθεί και αντ αυτής είχαν δημιουργηθεί επτά νέα κράτη. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Σέρβων και Κροατών, χριστιανών και μουσουλμάνων καθώς και η Νατοϊκή επέμβαση άφησε ανέγγιχτα μόνο τα Σκόπια .

Στο κεντρικό ξενοδοχείο που έμεινα γνώρισα μια καμαριέρα την κυρία Ελένη που η μισή της οικογένεια ζούσε στα Σκόπια και η υπόλοιπη στην Αθήνα. Δεν τους είχε δει για πολλά χρόνια αν και θα ήθελε. Όταν την ρώτησα γιατί δεν τους επισκέπτεται μου απάντησε ότι είναι από την « Μακεδονία » και γι αυτό πολύ δύσκολα οι ελληνικές αρχές θα τις έδιναν άδεια.

Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ήταν πρόσχαρη και ευγενική. Ήταν όμως και φοβισμένη. Δεν ήθελε να μιλάμε δημόσια , δεν ήθελε να φαίνεται ότι αποκτά σχέση μαζί μου.

Ένα μεσημέρι με κάλεσε στο σπίτι της για φαγητό και μπόλικες ιστορίες. Εκεί γεύτηκα για πρώτη φορά την σάλτσα Ajvar, που προφέρεται Άϊβαρ και είναι το εθνικό έδεσμα της χώρας των Σκοπίων . Είναι μια σάλτσα από πιπεριές …Φλωρίνης και συνοδεύει ψητά κρέατα ή ψάρια και τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι.

Η κυρία Ελένη μου την πρόσφερε επάνω σε μια φέτα μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί και ήταν τέλεια.

Όπως μου εξήγησε κάθε χρόνο φτιάχνουν πολλά κιλά από αυτή την σάλτσα αν και η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μου είχε πει μάλιστα ότι αφού ξεσποριάσουν τις πιπεριές τις αφήνουν για μέρες στον ήλιο για να φύγουν τα πολλά υγρά και μετά τις αλέθουν.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η κουζίνα των βορείων γειτόνων μας είναι μια μίξη από πολλές κουλτούρες . Από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επιρροές και από την η Ουγγρική, η Ιταλική και η Γαλλική κουζίνα.

Οι επιρροές αυτές ήταν εμφανής στο γεύμα των Πρεσπών όπου οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απήλαυσαν φιλέτο χοιρινού κρέατος και ψητό μοσχάρι σε σάλτσα «Verdot» με μανιτάρια . Για γλυκό είχαν επιλεγεί μπακλαβάς και κρέπες με κρέμα βανίλιας και φρούτα. Οι δυο αντιπροσωπείες απόλαυσαν Αντικα Ρακή, κίτρινη ρακή, άσπρη ρακή, ενώ δοκίμασαν και τα Σκοπιανά κρασιά Σαβινιόν Βλανκ, Γκρενάτσε Βλανκ, Βαροβο κρασί, Αλεκσάνδρια Κυβε.

Εγώ επέλεξα να σα παρουσιάσω την εθνική σάλτσα των Σκοπίων την περίφημη Αιβάρ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή που πάει με όλα και τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου. .

Αιβάρ

Υλικά
10 κιλά πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες
3 κούπες ελαιόλαδο ή ακόμα και σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
5 ώριμες ντομάτες . Τον χυμό τους χωρίς τα σπόρια και τις φλούδες
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πάπρικα
1 κ. σούπας ξύδι
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες,

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει καλά, μόλις καεί ρίχνουμε μέσα την πάπρικα την αφήνουμε για 2-3 λεπτά .

Αμέσως μετά ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας για περίπου 30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρευστη.

Αφήνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει και να δέσουν όλες οι γεύσεις . Στην συνέχεια βάζουμε την σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα . Τα γυρνάμε ανάποδα, μέχρι να φύγει ο αέρας.

Μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό μέρος μέχρι και 2 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα