Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

απο TastyDay
syko

Τα σύκα λόγω της απαλής τους φλούδας, των τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση. Επίσης, τα καταναλώνουμε αποξηραμένα, αλλά και σαν μαρμελάδα.

Όμως, τα σύκα απογειώνονται, όταν γίνουν σχεδόν «καυτερή» μαρμελάδα και τα βάλουμε σε γιαούρτι ή τυρί. Η αίσθηση του καυτερού όταν ο κόκκος του πιπεριού σπάει στο στόμα μας, σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα της μαρμελάδας, δημιουργεί μια απίστευτη επίγευση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στον ουρανίσκο μας.

Για να φτιάξουμε λοιπόν, μια καυτερή μαρμελάδα χρειαζόμαστε:

2 κιλά σύκα (μαύρα ή άσπρα) με τη φλούδα τους

1 κιλό ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κόκκους πιπεριού (πολύχρωμα πιπέρια)

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ

2 ξύλα κανέλας

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

1 κούπα δυόσμο

Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.

Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους πιπέρι, το τζίντζερ ψιλοκομμένο και τα ξύλα κανέλας και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για τουλάχιστον τρεις με τέσσερεις ώρες.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ξαφρίζουμε τη μαρμελάδα μας.

Δε χρειάζεται να τεμαχίσουμε τα μεγάλα κομμάτια που θα μείνουν. Μόλις μελώσει δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε εάν θέλουμε λίγο επιπλέον κονιάκ. Μόλις σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε το δυόσμο και βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα