Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

απο TastyDay
syko

Τα σύκα λόγω της απαλής τους φλούδας, των τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση. Επίσης, τα καταναλώνουμε αποξηραμένα, αλλά και σαν μαρμελάδα.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Όμως, τα σύκα απογειώνονται, όταν γίνουν σχεδόν «καυτερή» μαρμελάδα και τα βάλουμε σε γιαούρτι ή τυρί. Η αίσθηση του καυτερού όταν ο κόκκος του πιπεριού σπάει στο στόμα μας, σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα της μαρμελάδας, δημιουργεί μια απίστευτη επίγευση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στον ουρανίσκο μας.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Για να φτιάξουμε λοιπόν, μια καυτερή μαρμελάδα χρειαζόμαστε:

2 κιλά σύκα (μαύρα ή άσπρα) με τη φλούδα τους

1 κιλό ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κόκκους πιπεριού (πολύχρωμα πιπέρια)

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ

2 ξύλα κανέλας

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

1 κούπα δυόσμο

Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Την επόμενη μέρα, βάζουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους πιπέρι, το τζίντζερ ψιλοκομμένο και τα ξύλα κανέλας και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για τουλάχιστον τρεις με τέσσερεις ώρες.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ξαφρίζουμε τη μαρμελάδα μας.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

Δε χρειάζεται να τεμαχίσουμε τα μεγάλα κομμάτια που θα μείνουν. Μόλις μελώσει δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε εάν θέλουμε λίγο επιπλέον κονιάκ. Μόλις σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε το δυόσμο και βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, του Γιώργου Μαυροειδή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα