Σπανακόπιτα χωρις φύλλο, της Λεονί Σταφυλά

απο TastyDay
Σπανακόπιτα χωρις φύλλο, της Λεονί Σταφυλά

Η ιδέα βασίζεται στις πίτες χωρις φύλλο που φτιάχνονται σχεδόν παντού στην Ελλάδα -εξαιρετικά δείγματα της ελληνικής εκδοχής της cucina povera, της φτωχικής κουζίνας της Μεσογείου. Λίγα υλικά -αλεύρι, αυγά, τυριά και χορταράκια- ανακατεύονται, ψήνονται και μετατρέπονται σε ενα γευστικό πιάτο που δεν μπορεις να σταματήσεις να τρως.


Μια τέτοια εκδοχή, με φέτα, δοκίμασα στο σπίτι της φίλης μου της Χαράς και την επομένη, την έφτιαξα κι εγώ. Μόνο που πρόσθεσα σπανάκι και αντικατέστησα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής (για αυτο και η πίτα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, βγαίνει πιο σκούρα).

1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής
1 φλιτζάνι νερο
2 αυγά
250 γρ φύλλα σπανακι
1 πράσσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
100 γρ Φέτα
Λάδι
Αλάτι
Πιπερι

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζω το σπανάκι για 1 λεπτό. Το στραγγίζω και μόλις κρυώσει το στίβων καλά με τα χέρια μου να στεγνώσει τελείως. Το ψιλοκόβω.

Ψιλοκόβω το πράσσο και τα κρεμμυδάκια και τα βάζω με λίγο λάδι να σοταριστούν. Μετα από 3-4 λεπτά προσθέτω και το σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Οταν έχουν μαλακώσει βγάζω το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι (προσεκτικά γιατι θα προστεθεί και η αλμυρή φέτα) και πιπερι και τα αφήνω στην άκρη να κρύωσουν λίγο.

Σε ενα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το νερό και προσθέτω τα αυγά. Χτυπάω με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν καλά. Το αποτέλεσμα ειναι ένας αρκετά νερουλός χυλός.

Λαδώνω παρα πολύ καλά ενα αντικολλητικό ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ενα στρογγυλό με διάμετρο 32 εκατοστά) και ρίχνω εκεί τον χυλό. Πρεπει να καλύπτει τον πάτο του ταψιού και να φτάνει σε ύψος περίπου ενα δάχτυλο (η πίτα πρεπει να ειναι πολύ λεπτή). Απο πάνω σκορπίζω το σπανάκι. Θρυμματίζω την φέτα και την σκορπίζω κι αυτή πάνω απο το χυλό.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους180° και ακουμπάω στον πάτο του φούρνου τη σχάρα. Ακουμπάω εκει το το ταψί και ψήνω την πίτα γύρω στα 30 λεπτά, μεχρι να ξερόψηθεί η βάση.

Τη βγάζω από το φουρνο, την αδειάζω σε ενα ξύλο και την αφήνω να κρυώσει πριν την κόψω σε κομμάτια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα