Σοκολατένιο ψητό γλυκό χωρίς αυγά, της Μαρίας Πατσιά

απο TastyDay
Σοκολατένιο ψητό γλυκό χωρίς αυγά, της Μαρίας Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ
Τη βρίσκουμε: Περιοδικό «Ζάχαρη & Αλεύρι», Τεύχος 13, σελίδα 84

Είμαι από αυτούς τους εθισμένους στη σοκολάτα… Είναι δύσκολο να περάσει η ημέρα χωρίς να καταναλώσω έστω και λίγη. Γενική αγαπώ τη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο. Οπότε η σοκολατόπιτα σε ότι μορφή και να είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η συγκεκριμένη συνταγή της Άννας είναι πανεύκολη και πολύ οικονομική. Θα δείτε ότι τα υλικά που σας γράφω δεν είναι σας τις άλλες συνταγές για σοκολατόπιτες. Τη σκέφτομαι και για σοκολατάκια κέρασμα αν την κόψω σε μικρά κομματάκια. Ίσως το δοκιμάσω την επόμενη φορά…

Υλικά (για 8 μερίδες)
Γλυκό
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ξινόγαλο
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κούπα νερό ανθρακούχο.
Γλάσο
100-125 γρ. κουβερτούρα με 50% κακάο
½ κούπα γάλα

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το γλυκό:

Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, το ξινόγαλο, το αραβοσιτέλαιο, το κακάο και το ανθρακούχο νερό.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα. Βουτυρώνουμε το κλασικό πυρέξ (περίπου 35εκ Χ 25εκ) και το αλευρώνουμε. Απλώνουμε το μίγμα στο πυρέξ. Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το γλυκό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Βγάζουμε το γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο:

Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε την κουβερτούρα αφού την τεμαχίσουμε. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε το γλάσο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά περίπου και έπειτα αφού προηγουμένως κόψουμε το γλυκό σε κομμάτια, περιχύνουμε το γλυκό.

Το σχόλιο της μαμάς:

Είναι πανεύκολο και σούπερ σοκολατένιο. Αν θέλετε κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο. Εγώ πρόσθεσα και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν μαζί με ελάχιστο αλάτι και λίγη κανέλα για άρωμα. Επίσης, αντί για αλεύρι στο πυρέξ έβαλα κακάο, για να μην υπάρχουν τα αντιαισθητικά σημάδια από το αλεύρι πάνω στο σοκολατένιο γλυκό. Θα δείτε δεν είναι ακριβώς σαν κέικ είναι σαν μους σφιχτή γι αυτό σκέφτηκα πως είναι και μια καλή ιδέα να αντικαταστήσει τα σοκολατάκια για κέρασμα. Δε φαντάζεστε πόσο ταιριάζει με μια κούπα ζεστό καφέ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα