Παστουρμάς: Μια βρώμικη, γλυκιά, νοστιμιά!, του Γιώργου Μαυροειδή

απο TastyDay
Παστουρμάς: Μια βρώμικη, γλυκιά, νοστιμιά!, του Γιώργου Μαυροειδή

Ο παστουρμάς είναι αλλαντικό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Τουρκία και γενικά στα Αραβικά κράτη. Το όνομά του, προέρχεται από τη λέξη pastırma et που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά, πιθανόν εξαιτίας της συνήθειας των νομάδων και γενικά των μεταναστευτικών φυλών, να έχουν μαζί τους παστό κρέας.

Ο παστουρμάς φτιάχνεται από το πλευρικό μέρους του ζώου. Συνήθως, φτιάχνεται από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, ή βούβαλο. Καλύτερος και ακριβότερος, θεωρείται ο παστουρμάς από κρέας πλευρών καμήλας.

Το κρέας πρέπει να χάσει όλα τα υγρά του και στη συνέχεια ψήνεται με χοντρό αλάτι. Αρχικά τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ξύλα που συσφίγγονται σιγά – σιγά όλο και πιο σφιχτά για να φύγει το νερό. Στο τελευταίο στάδιο το παστωμένο κρέας καλύπτεται εξωτερικά με ένα στρώμα από τσιμένι (τουρκ. çemen), ένα μείγμα μπαχαρικών που αποτελείται από κύμινο, τηντιλίδα, σκόρδο και πάπρικα. Στεγνώνει  κρεμασμένο στον αέρα, στον ήλιο, για 30 περίπου ημέρες, ή καπνίζεται για συντόμευση του χρόνου.

Αρκετοί δε θέλουν να τον δοκιμάσουν επειδή θα μυρίζει ο ιδρώτας τους. Η μυρωδιά, οφείλεται στο τσιμένι και γι’ αυτό καλό είναι να το αφαιρέσουμε πριν το καταναλώσουμε.
Μπορεί να καταναλωθεί με αβγά, σκέτος με τσίπουρο, όμως, εκείνο που τον απογειώνει είναι η παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισάρειας.

Παστουρμαδόπιτα (Υλικά για 10 πίτες)

5 φύλλα κρούστας

20 λεπτές φέτες παστουρμά χωρίς το τσιμένι

10 ροδέλες ντομάτας

10 φέτες σκληρό κίτρινο τυρί

Λίγο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες έτσι ώστε να έχουμε δέκα λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα, τοποθετούμε δύο φέτες παστουρμά, μία ροδέλα ντομάτα κομμένη στη μέση, μία φέτα τυρί και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό ή τρίγωνο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ή ψήνουμε τις πίτες στο φούρνο. Για να κλείσει καλά το φύλο, καλό είναι να βρέξουμε την άκρη του πριν τελειώσει το τύλιγμα. Επίσης, εάν ψήσουμε τα πιτάκια μας στο φούρνο, καλό είναι να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα