Παντζαρόφυλλα ογκρατέν, της Αλέκας Κυφιώτη

απο TastyDay
Παντζαρόφυλλα ογκρατέν, της Αλέκας Κυφιώτη

Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή χρειάζεστε μόνο τα φύλλα από τα παντζάρια. Τους υπέροχους βολβούς θα τους αφήσετε στην άκρη, θα τους ψήσετε στον φούρνο μέσα σε αλουμινόχαρτο ή δεν θα τους αγοράσετε καθόλου. Νομίζω ότι είδα πρόσφατα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ να πουλάνε σκέτα παντζαρόφυλλα μέσα σε σακούλα. Αν δεν βρείτε, είναι σίγουρο ότι θα τα βρείτε σκέτα στη λαϊκή αγορά.

Υλικά

1 1/2 κιλό παντζαρόφυλλα

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψί

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι γιαούρτι

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

2 αυγά

αλάτι, πιπέρι

1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη μυζήθρα ξερή

3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε μπουκιές.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα από τα παντζάρια χωρίζοντας τα κοτσάνια από τα φύλλα. Βράζουμε τα κοτσάνια μόνα τους μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τότε προσθέτουμε τα φύλλα. Σε 2-3 λεπτά τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε τρυπητό. Τα πιέζουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα νερά και τα ψιλοκόβουμε.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με αναδευτήρι. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο μείγμα τις σκελίδες το σκόρδο αφού προηγουμένως τις έχουμε λιώσει.

Emoji

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το ογκρατέν να σταθεί 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Τρώγεται θαυμάσια σε θερμοκρασία δωματίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα