Κέικ σιμιγδαλιού με καρύδια και κρασί Vinsanto, της Μαρίας Πατσιά

απο TastyDay
Κέικ σιμιγδαλιού με καρύδια και κρασί Vinsanto, της Μαρίας Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Τη συνταγή θα τη βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Τεύχος 32, σελίδα 76.

Διάβασα την εισαγωγή που κάνει ο Στέλιος Παρλιάρος γι΄αυτό το κέικ στο περιοδικό του και μου φάνηκε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον καφέ μας. Κοίταξα στο ντουλάπι μου, Vinsanto δεν είχα, αλλά είχα ένα μπουκάλι γλυκό Σαμιώτικο κρασί όποτε το χρησιμοποίησα αντί για το Vinsanto που λέει η συνταγή. Έχει και το σιμιγδάλι μέσα στα συστατικά που δε θυμάμαι άλλο κέικ να ετοιμάζω με αυτό. Ε, πολύ θέλει να δοκιμάσεις τη συνταγή?
Υλικά
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110γρ ψιλό σιμιγδάλι
1κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
120γρ καρύδια χοντροκομμένα
120γρ βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
220γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
250γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 100γρ επιπλέον χτυπημένη σε σαντιγί για το σερβίρισμα
250γρ κρασί Vinsanto
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τα χοντροκομμένα καρύδια.
Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα 250γρ κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και το κρασί, ανακατεύοντας ελαφρώς και για λίγο ώστε το μείγμα να μη χάσει τον όγκο του. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση χωρητικότητας 2 λίτρων και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αν βγει με υπολείμματα από υγρή ζύμη ψήνουμε λίγο παραπάνω. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με την άγλυκη σαντιγί.
Το σχόλιο της μαμάς:
Υπέροχο και ιδιαίτερο κέικ. Εγώ το έψησα λίγα λεπτά παραπάνω και την επόμενη φορά σκέφτομαι να το ετοιμάσω με μαυροδάφνη. Η σαντιγί του πάει πολύ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα