Θράψαλα σε κρασί Merlot με κουσκουσάκι και βασιλικό

απο TastyDay
Θράψαλα σε κρασί Merlot με κουσκουσάκι και βασιλικό

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΣΙΑ

Τα θαλασσινά τα αγαπάμε στο σπίτι και εμένα με βολεύουν γιατί είναι μια πολύ γρήγορη και νόστιμη λύση για φαγητό. Ο γιος μου τα αγαπά οπότε αποτελούν μια συχνή επιλογή για φαγητό. Το πρωί της Δευτέρας, βιαστική από ένα σωρό δουλειές που είχαν μαζευτεί, διάλεξα δύο μεγάλα θράψαλα, στο ψαράδικό από όπου ψωνίζω, που ζύγιζαν περίπου 750 γραμμάρια. Μέχρι να οδηγήσω στο σπίτι είχα σκεφτεί τη συνταγή…

Υλικά

750γρ θράψαλα φρέσκα
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές περίπου της σούπας ελαιόλαδο + έξτρα για σερβίρισμα
2 κουταλάκια του γλυκό πελτέ ντομάτας βιολογικό
½ κύβο μυρωδικών βιολογικό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό + έξτρα για σερβίρισμα
1 κούπας κρασί Merlot
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο κουσκουσάκι παντζαριού
2 κόκκους μπαχάρι
1 καρφάκι γαρύφαλλο


Διαδικασία

Καθαρίζουμε σχολαστικά τα θράψαλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια για να βράσουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα και κυρίως σίγουρα… Εγώ χρησιμοποιώ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι και εκεί έριξα το ελαιόλαδο και μετά αμέσως τα θράψαλα. Σε μέτρια φωτιά τα άφησα να βράσουν και να βγάλουν το νερό τους. Όταν τελείωσε το νεράκι τους έριξα το ξερό κρεμμύδι να σοταριστεί και αυτό. Έσβησα με το κρασί Merlot. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και σε μέτρια φωτιά το αφήνω να βράσει με την ησυχία του.

Μόλις τελειώσει το κρασί και μείνει το λαδάκι ρίχνω τον πελτέ ντομάτας, τον σοτάρω καλά. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κύβο. Ρίχνω τα 3 ποτήρια νερού. Δυναμώνω τη φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και έπειτα χαμηλώνω, σχεδόν στο 4 με κλίμακα το 9, και αφήνω να βράσει σκεπασμένο για 30 λεπτά περίπου. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά συμπληρώνω τόσο νερό (υπολογίζω πόσο περίπου έχει χαθεί σε αυτή τη μισή ώρα βράσιμο , κάτι λιγότερο από 1 νεροπότηρο), ώστε να έχω 3 για να ρίξω μόλις ξεκινήσει και πάλι ο βρασμός το κουσκουσάκι. Ρίχνω και το βασιλικό μαζί. Χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω για περίπου 10 λεπτά δοκιμάζοντας αν έχει βράσει.

Δοκιμάζουμε και το αλάτι. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πιεί τα υγρά του. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό και ελαιόλαδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα