Η πατροπαράδοτη ταραμοσαλάτα και 4 υπέροχες συνταγές!!!

απο TastyDay
Η πατροπαράδοτη ταραμοσαλάτα και 4 υπέροχες συνταγές!!!

Οι παιδικές μνήμες των περισσοτέρων ταυτίζουν την Καθαρή Δευτέρα με την ταραμοσαλάτα, τη μοναδική αυτή αλμυρή «κρέμα» που δεν λείπει από κανένα σπίτι τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα παλιά χρόνια, το «χαβιάρι του φτωχού» όπως το αποκαλούν, μια και ο ταραμάς δεν είναι τίποτε άλλο από αυγά ψαριού, όπως ακριβώς και το χαβιάρι, προέρχονταν αποκλειστικά από αυγά κυπρίνου και γκρίζου κέφαλου (πορτοκαλόχρωμα αυγά με ιδιαίτερα «τσιμπημένη» τιμή).  Κάποτε, μάλιστα, η χώρα μας παρήγαγε και δικό της ταραμά, ο οποίος είχε την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι.  Σήμερα, ο «παγκοσμιοποιημένος» ταραμάς προέρχεται κυρίως από μπακαλιάρους.
Εκείνο όμως που έχει αλλάξει ριζικά στην ιστορία του ταραμά δεν είναι το ψάρι από το οποίο προέρχεται, αλλά η διαδικασία επεξεργασίας του. Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη: τον λευκό – υπόλευκο, για να ακριβολογούμε – ταραμά χωρίς πρόσθετα, και τον κόκκινο σε αποχρώσεις που καλύπτουν όλη την γκάμα του ροζ – κεραμιδιού, στον οποίο έχουν προστεθεί χρωστικές και ενίοτε χοντροαλεσμένο αλεύρι σόγιας!.
Η προσθήκη χρώματος στον ταραμά λέγεται ότι έγινε για να κάνει πιο δελεαστικό το προϊόν. Και ήταν σωστό γιατί η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν αστραπιαία και η κατανάλωση του ταραμά ανέβηκε κατακόρυφα!  Ο λευκός ταραμάς, όμως, παραμένει πιο δελεαστικός ( και πιο ακριβός ) αφού έχει πολύ πιο έντονη γεύση και αρώματα. Οπως και να, χει, Καθαρή Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα, απλά δεν υπάρχει, οπότε το tastyday.gr επέλεξε για σας 4 συνταγές για την παρασκευή του, η μία καλύτερη από την άλλη!  Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε!!!!

Να έχετε, πάντως, στην άκρη του μυαλού σας ότι εκτός από πεντανόστιμη, η ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, περίπου 400 στα 100 γρ., αρκετά λιπαρά, αλλά και χρήσιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (νάτριο, κάλλιο, φώσφορο, χρώμιο, μαγνήσιο, ασβέστιο), καθώς και λίγες πρωτεΐνες.

Ταραμοσαλάτα με πατάτα και λευκό ταραμά

Υλικά
4 μέτριες βρασμένες πατάτες
2 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς
1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
Χυμός από ένα λεμόνι
1+1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό

2 αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα και τις βράζουμε.
Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

Τις πολτοποιούμε στο μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Δοκιμάζουμε κάθε τόσο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε τη γεύση που θέλουμε.

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με τριγωνικές αραβικές πίτες.

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, της Λεονί Σταφυλά 

Η ταραμοσαλάτα μου εχει δυο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι οτι την φτιάχνω χωρις ψωμί, με αποτέλεσμα μια κρέμα που μοιάζει στην υφή με μαγιονέζα. Η δεύτερη είναι ότι, επειδή στο σπίτι αποφασίσαμε να κόψουμε το πολύ αλάτι, ξαλμυρίζω τον ταραμά – οι οδηγίες ακολουθούν.
Την φτιάχνω πάντα σε ψηλό βάζο με το μίξερ άλλο χειρός. Και μην σας τρομάξει το υπό κίτρινο χρώμα της, αφείλεται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιώ.

Υλικά

200 γρ. λευκός ταραμάς
1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
½ ζουμερό λεμόνι, τον χυμό του
400 ml ελαιόλαδο (περίπου 1½ φλιτζάνι)

Από την προηγούμενη βάζω σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ τον ταραμά και τον σκεπάζω με νερό. Τον αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστώ, οπότε τον σουρώνω. Προσοχή: μη διανοηθείτε να τον σουρώσετε σε απλό σουρωτήρι, τον χάσατε τον ταραμά. Θα στρώσετε το σουρωτήρι με διπλό και τριπλό κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, θα αδειάσετε εκεί τον ταραμά και θα περιμένετε υπομονετικά να στραγγίξει. Μην σας ανησυχεί η υγρασία που θα μείνει, αυτό το λίγο νερό είναι απαραίτητο για πιο ανάλαφρη υφή.
Στο μούλτι βάζω το κρεμμύδι, τον στραγγισμένο και ξαλμυρισμένο ταραμά, 1 κουταλιά λεμόνι και 1 κουταλιά λάδι (πάντα ελαιόλαδο) και τα χτυπάω μέχρι να πολτοποιηθούν. Τα μεταφέρω σε άλλο δοχείο, στενό και ψηλό, που να χωράει το μίξερ χειρός και φτιάχνω την ταραμοσαλάτα με την τεχνική της μαγιονέζας, χτυπώντας δηλαδή συνεχώς ενώ προσθέτω το ελαιόλαδο, σε μια σταθερή ροή. Όταν φουσκώσει και πήξει αρκετά προσθέτω μια ακόμη κουταλιά χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω και διορθώνω με ό,τι νομίζω ότι χρειάζεται –λεμόνι ή λάδι ή και ελάχιστο νερό αν θέλω την ταραμοσαλάτα μου πιο αραιή.
Την σερβίρω με κράκερς ή με φρυγανάκια που φτιάχνω ψήνοντας λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο.

 

Μια “πειραγμένη” ταραμοσαλάτα, της Αλέκας Κυφιώτη

Δεν τη λες νηστήσιμη . Η συγκεκριμένη ταραμοσαλάτα έχει “μαγαριστεί” , βλέπετε με σολομό, είναι όμως πολύ νόστιμη, εύκολη γρήγορη και ιδανική για ένα πάρτι με finger food. Συνοδεύεται ιδανικά με ανιθάτα ψωμάκια που κι αυτά δεν θα τα έλεγες νηστήσιμα. Εχουν βούτυρο, κρέμα γάλακτος και αυγό. Αν πάλι είστε σκληροπυρηνικοί της νηστείας, αφαιρέστε τον σολομό . Η καλοχτυπημένη ταραμοσαλάτα, χωρίς ψωμί είναι αφρός αρκεί , βέβαια, ο ταραμάς να είναι πρώτης ποιότητας. Και αντί για τα ανιθάτα μπισκότα προσφέρετε την ταραμοσαλάτα με παξιμαδάκια.

Ταραμοσαλάτα

100 γρ. ταραμά πολύ καλής ποιότητος. Πήρα ταραμά Σουηδίας που είναι πιο γλυκός από τον Ελληνικό.
100 γρ. σολομό
½ ποτήρι του κρασιού σόδα. Η σόδα αντί του νερού αφρατεύει απίστευτα την ταραμοσαλάτα.
½ ποτήρι του κρασιού λεμόνι
1 μικρό κρεμμυδάκι
400-500 ml λάδι (η συνταγή λέει ηλιέλαιο, αλλά αυτό εξαρτάται απο σας).

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά εκτός του λαδιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα.

Ταραμοσαλάτα με ψωμί 

400 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), από το οποίο αφαιρούμε την κόρα
150 γρ. λευκός ταραμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια (ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
περίπου 80 ml κρύο νερό
Διαδικασία:

Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2 – 3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Το βάζουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.

Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.

Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.

Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, τη διατηρούμε  στο ψυγείο!.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα