Ελληνικό τσιζκέϊκ με σύκα, της Μαρίας Πατσιά

απο TastyDay
Ελληνικό τσιζκέϊκ με σύκα, της Μαρίας Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Τη συνταγή θα τη βρούμε: Στο site βιβλίο του ΣΠΙΤΙΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ «Cheesecakes» σελ 20 και στο site του .

Υλικά (12 μερίδες)
Για τη βάση
150 γρ. παξιμάδια κρίθινα αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
50 γρ. βούτυρο Αγελάδας Soft, λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
Για την κρέμα
1 κιλό ανθότυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
4 τεμ. αυγά
Για τα σύκα
200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
200 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 τεμ. λεμόνι το χυμό και το ξύσμα του
1 ξυλάκι κανέλα

Διαδικασία

Για τα σύκα

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το μείγμα, προσθέτουμε τα σύκα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.

Για τη βάση

Ανακατεύουμε τα τριμμένα παξιμάδια με το λιωμένο βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., που έχουμε ακουμπήσει σε ένα ταψί. Το απλώνουμε και το πιέζουμε πολύ καλά, να γίνει μια συμπαγής βάση.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, προσθέτοντας και τα αυγά ένα-ένα. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το απλώνουμε πάνω από τη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160◦C-170◦C. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια τα σύκα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Το σχόλιο της μαμάς:

Όπως πολλά γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου έτσι και αυτό κατά τα δικά μου βέβαια πάντα γούστα, δεν είναι και τόσο γλυκό… Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα αρνητικό μιας και αρκετός κόσμος δεν αγαπά τα πολύ γλυκά … γλυκά… Εγώ ίσως να έβαζα λίγη παραπάνω ζάχαρη άχνη στην κρέμα και λύνεται το θέμα…

Επίσης ίσως αντί για 1 κιλό ανθότυρο να έβαζα μισό ρικότα και μισό μασκαρπόνε θα έκανε πιο απαλή την υφή. Πάντως είναι εντυπωσιακό και ξεχωριστό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα