Άδολο: Η υπόκλιση της θάλασσας στο ψάρι

Του Χρήστου Τριανταφυλλόπουλου

Όταν πριν περίπου μια πενταετία οι «Ψαράδες» στο Φάληρο έδειχναν στα Νότια προάστια την τέχνη του σεβίτσε και του ταρτάρ τόνου, κάποιοι από εμάς περίμεναν την επόμενη κίνηση. Κι αυτή ονομάζεται «Άδολο».

Σε έναν καταπληκτικό χώρο στη Ν. Κηφισιά ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης στέκεται όσο επιβλητικά του επιτρέπει η μεγαλοπρεπής ψαριέρα του μαγαζιού έτοιμος να… σφάξει ότι επιλέξει ο πελάτης. Από καρπάτσιο, σασίμι, μέχρι σεβίτσε και ταρτάρ από ολόφρεσκες ψαριές.

Έχω περάσει από τους «Ψαράδες» στην Ζησιμοπούλου τόσο ως πελάτης όσο και ως μάγειρας και ξέρω από μέσα τι σημαίνει να σέβεσαι το ψάρι όσο και τον πελάτη σου.

Το «Άδολο» το έζησα από τα… τσιμέντα και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως γι αυτό που αντικρίζει ο πελάτης με την είσοδό του στον χώρο χρειάστηκαν πολλοί μήνες αγάπης και πίστης στο όραμα.

Το άλλο βασικό κομμάτι είναι το φαγητό. Η επίσκεψη μου αφορούσε την πρώτη βραδιά οινογευσίας βασισμένη πάνω σε πιάτα του διεθνούς φήμης Sushi Chef Τόνυ Βρατσάνος.

29595309 595491230787060 4923958514112855923 n

Ξεκινήσαμε με το «Καλωσόρισμα»

20180329 221549

Σαρδέλλα Nigiri: Απλή, διακριτική και νόστιμη. Ότι πρέπει για να περιμένεις την επόμενη πρόταση όσο πίνεις το Λευκό Φιλία Γη από ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay.

Να το και το Ωμό.

rsz 120180329 223316

 

Σολομός μαριναρισμένος με σάλτσα άνηθου: Κομμένος στο σωστό πάχος και με την σάλτσα να δένει αρμονικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Υ.Γ Βάλε λίγο ακόμα κρασάκι

Το ορεκτικό που σε πάει αλλού.

rsz 1120180329 224249

Τόνος καψαλισμένος με αχινό και wasabi zuke:

Zuke zuke τον καημό μου, τον μετράω και πονώ γιατί γνωρίζω πως κάποια στιγμή θα τελειώσει κι εγώ θα μείνω να τραγουδώ: “Πότε τόνε θα σε δω…”

Απλά τέλειο πιάτο που παρακαλάς από… λάθος να στο ξαναφέρουν.

Αγάπη μου θα φάμε και σαλάτα.

rsz 20180329 225821

Χτένια σαλάτα με dressing από σουσάμι και ξηρούς καρπούς:

Δεν είμαι οπαδός της σαλάτας όμως οφείλω να αναγνωρίσω πως τα χτένια έλιωναν με το που έρχονταν σε επαφή με τον ουρανίσκο. Μοναδική ένσταση η έλλειψη επαρκούς ποσότητας dressing στην πρασινάδα. Ίσως να έτυχε στο πιάτο μου.

Υ.Γ. Αλλάξαμε και κρασί δοκιμάζοντας το Φιλία Γη Ασύρτικο

Σςςς έρχονται τα 2 κυρίως πιάτα

20180329 230405

Τόνος μπριζόλα με σκόρδο, πιπερόριζα και salsa κρεμμυδιού:

Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον τόνο γιατί απλά τον λατρεύω. Μπορώ όμως να καταθέσω πόσο γευστικός ήταν ο πουρές από σκόρδο και τζίντζερ (έτσι λέμε στο χωριό μου την πιπερόριζα) και πόσο ταίριαζε στην μπριζόλα τόνου.

Συνοδεύεται με The Duck Ροζέ Φιλία Γη Μοσχάτο Λημνιώνα το οποίο λάτρεψα.

20180329 230420

Χέλι Άρτας Kabayaki:

Πρόκειται για μία γλυκιά σάλτσα βασισμένη στην σόγια η οποία μπαίνει στο χέλι πριν το ψήσιμό του αναδεικνύοντας την ήδη ξεχωριστή του γεύση.

Συνοδεύεται με Φιλία Γη Ασύρτικο.

Γλυκό θα φάμε κ. Τόνυ;

20180329 234629

Matcha (πράσινο τσάι) Crème brulee:

Μετά το καθιερωμένο «κρακ» στην καραμέλα σε περιμένει μία κρέμα με την γεύση του πράσινου τσαγιού και την γλυκύτητα που αρμόζει σε ένα ιαπωνικό επιδόρπιο. Άξιζε η δοκιμή.

Συνοδεύεται με Φι Λικέρ Φατουράδα.

Φωτογραφίες θα βγάλουμε;

20180330 004539

Τον Βασίλη τον ξέρω από τότε που ήταν μικρό παιδί (κι ας είχε μούσια). Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των Ψαράδων δεν θα ξεχάσω πως με φιλοξένησε στην κουζίνα του και μοιράστηκε μαζί μου τις καλύτερες συνταγές του μενού του.

Τον Τόνυ είχα την τιμή να τον γνωρίσω το καλοκαίρι του 2017 πριν το καλοκαιρινό «Athens Street Food» και δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 5 λεπτά για να καταλάβω την τρέλα που έχει γι αυτό που αγαπά.

Ο Μπελτζινίτης τον χαβά του.

29542889 10156392976569446 8395807347950436743 n

Έχετε δει κάτι τύπους που περιμένουν να αδειάσει το τραπέζι για να στρωθούν με την παρέα τους; Ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης είναι ένας από δαύτους. Μόνο που παρέα του είναι τα αλεύρια, οι πετονιές κι ότι άλλο κατεβάσει η γκλάβα του προκειμένου να διατηρήσει τον τίτλο «Picasso των chef» που του έδωσαν όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του.

29571399 10156392977094446 8707271345690771833 n 1

Αναζητήστε τα έργα του στο διαδίκτυο για να δείτε πως είμαι πολύ «αυστηρός» στην κριτική μου.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως το «Άδολο» είναι ένας πανέμορφος χώρος δύο επιπέδων όπου μπορεί να ικανοποιήσει τόσο αυτούς που θέλουν να φάνε ποιοτικά χωρίς να ξοδευτούν, όσο κι εκείνους που αποζητούν την ποιότητα χωρίς περιορισμούς.

Καλοτάξιδο!!

Ελαιών & Εχίνου 1, Ν. Κηφισιά τηλ. 2106205015

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας