Λεονί
Σταφυλά

Αμυγδαλωτά με μανταρίνι

Όταν οι φλούδες του μανταρινιού συνάντησαν το αμύγδαλο

Στο πατρικό μου στην Καλλιθέα μεγαλώνουν δύο υπέροχες μανταρινιές. Υπέροχες γιατί αναπτύσσονται μόνες τους, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα κι ακόμα πιο υπέροχες γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή γέρνουν από το βάρος των καρπών τους. Τα μανταρίνια αυτού του κήπου, να μην πω ψέματα, δεν είναι τα πιο γλυκά ούτε και τα πιο ζουμερά. Η μυρωδιά τους όμως σε ταξιδεύει. Ξύνεις λίγο τη φλούδα και  μεταφέρεσαι στο μανάβικο της εποχής που διάλεγες τα φρούτα και τα λαχανικά όχι γιατί ήταν γυαλιστερά και ομοιόμορφα, αλλά γιατί μοσχοβολούσαν.

Για να μην πολυλογώ, μόλις γύρισα από μια επίσκεψη στο πατρικό. Τα μανταρίνια του κήπου ήδη έχουν καθαριστεί και οι πολύτιμες φλούδες τους ξεπικρίζουν σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό. Γιατί, αυτές οι φλούδες είναι το κύριο συστατικό για τα πιο αρωματικά αμυγδαλωτά που μπορώ να φανταστώ!

(Δεν χρειάζεται να το πω, ολόκληρο το σπίτι μυρίζει αληθινό μανταρίνι!)

  • 300 γρ. φλούδες από μανταρίνια – γύρω στα 6-8 μανταρίνια
  • 1 μανταρίνι τον χυμό του
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα στο μούλτι
  • 150 γρ. ζάχαρη ή και περισσότερο - μην το παρακάνετε ομως, η πολλή ζάχαρη σκεπάζει τη φινέτσα του μανταρινιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Ζάχαρη για το τύλιγμα των αμυγδαλωτών

Μαζεύω τις φλούδες από τα μανταρίνια και τις βάζω  σε μπολ με  νερό, τουλάχιστον για ενα 8ωρο, στη διάρκεια του οποίου αλλάζω κάθε τόσο το νερό.

Όταν περάσει η ώρα, όποτε λογικά οι μανταρινόφλουδες έχουν ξεπικρίσει,  τις βάζω με φρέσκο νερό σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν τις σουρώνω μια φορά και τις ξαναγυρίζω στην κατσαρόλα, τις σκεπάζω  με νερό και τις αφήνω  να βράσουν τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν: 10 με 15 λεπτά. Τις σουρώνω  και τις  πολτοποιώ στο μούλτι με τον χυμό από ένα μανταρίνι. Ξανά στην κατσαρόλα, μαζί με την ζάχαρη αυτή τη φορά, σε μέτρια φωτιά.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να  στεγνώσει το μίγμα. Προσθέτω το κονιάκ, το αφήνω να εξατμιστεί και ρίχνω τα αμύγδαλα σκόνη. Συνεχίζω να ανακατεύω  να ψηθεί λίγο και το αμύγδαλο, όλη η διαδικασία θα πάρει ένα τέταρτο. Τραβάω την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνω τον πολτό του μανταρινιού να κρυώσει, για να μπορώ να τον δουλέψω με τα χέρια.  Πλάθω μικρά μπαλάκια, τα τυλίγω σε ζάχαρη και τα βάζω σε καραμελόχαρτα. Διατηρούνται ωραιότατα 4-5 μέρες, σε αεροστεγές δοχείο 4-5 μέρες.

(Εννοείται οτι μπορούν να γίνουν και με φλούδες πορτοκαλιού).

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας