Λεονί
Σταφυλά

Το χρυσό ρύζι από την Περσία

 

Από όλα τα υπέροχα περσικά ρύζια υπάρχει ενα που για τα δικά μου γούστα στέκεται στην κορυφή. Το tah dig (ο πάτος της κατσαρόλας σημαίνουν αυτές οι δυο λεξούλες στα φαρσί) είναι ενα ρύζι που μαγειρεύεται σε πλατειά κατσαρόλα με τέτοιο τροπο ώστε να αρπάξει από κάτω και να μαγειρευτεί στον ατμό από πάνω. Στη συνέχεια σερβίρεται το ρύζι και από πάνω τα κομμάτια της κρασανιστής κρούστας που έχει κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Υπάρχουν πολλές συνταγές γι’ αυτό το ρύζι, αλλά εγώ παραμένω πιστή σ’ αυτή που ειχα βρει πριν απο καμία 20αριά χρόνια στο πολύ όμορφο περιοδικό που έβγαζε τότε το βρετανικό σούπερ μάρκετ Waitrose, το Waitrose Food Illustrated.
Το ρύζι που χρειάζεται είναι μπασμάτι και βέβαια απαιτεί κατσαρόλα με χοντρό πάτο -σε καμία περίπτωση αντικολλητική!

 

Περσικό ρύζι

500 γρ ρύζι μπασμάτι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο
2 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι
5-6 στήμονες σαφράν

 

Ξεπλένετε το ρύζι και το αφήνετε μια ώρα σε αλατισμένο νερό.

Σε ενα μικρό μπολάκι βάζετε το σαφράν με 1 κουταλιά ζεστό νερό και το αφήνετε στην άκρη.

Οταν περάσει η ώρα στραγγίζετε καλά το ρύζι και το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά σε πλατειά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Το αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά. Το σουρώνετε αμέσως.
Σκουπίζετε την κατσαρόλα και βάζετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και το λάδι. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε το ρύζι και το γιαούρτι, το ανακατεύετε και το απλώνετε Α καλύψει καλά όλο τον πάτο της κατσαρόλας. Περιχύνετε από πάνω το σαφράν με το νερό του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την σφραγίζεται με το καπάκι της. Δυναμώνετε στο πιο δυνατό το μάτι της κουζίνας για 2 λεπτά και μετα χαμηλώνετε στο χαμηλότερο σημείο το μάτι. Αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί στον ατμό για 25 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά βγάζετε το καπάκι με την πετσέτα και με δυο πιρούνια αφρατεύετε το ρύζι, προσέχοντας να μην ξύσετε τον πάτο. Το ξανασκεπάζετε με πετσέτα και καπάκι και το αφήνετε άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρετε το ρύζι σε ενα λοφάκι, και από πάνω βάζετε την κρούστα που έχει κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας την οποία ξύνετε με ενα κουτάλι προσπαθώντας να βγάλετε όσο μεγαλύτερα κομμάτια μπορείτε.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας