Μαρία
Πατσιά

Καστοριανό ρεβανί (ραϊσκόφι)

ΣΥΝΤΑΓΗ: Έφη Γρηγοριάδου

Τη βρίσκουμε: Στο βιβλίο της «Με το απλόχερο της γιαγιάς»
Ρεβανί ή ραβανί δεν είχα πάρει ποτέ την απόφαση να φτιάξω, γιατί γενικά τα σιροπιαστά ενώ τα λατρεύω, και μου θυμίζουν έντονα μαμαδίστικο γλυκό, τα φοβάμαι …. Αυτό όμως το γλυκό που το είδα εδώ και καιρό μου έκανε το κλικ … Κάτι το όνομά του, κάτι ότι μου φάνηκε εύκολο , το ετοίμασα τελικά! Ήταν να μη γίνει η αρχή με τα σιροπιαστά…

i
Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 40'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Υλικά

 

10 αυγά
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
13 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
3 ½ ποτήρια ζάχαρη
3 ½ ποτήρια νερό
½ λεμόνι, το χυμό του

DSC04212 1

Εκτέλεση

Διαδικασία

Σε λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά (που έχουμε φροντίσει να έχουν θερμοκρασία δωματίουα0 μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε στη συνέχεια σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Αναμειγνύουμε το μίγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει. Μόλις κρυώσει, χαράζουμε το ρεβανί σε μερίδες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου. Μόλις πήξει, περιχύνουμε το κρύο ρεβανί σταδιακά.

Το σχόλιο της μαμάς:

Θα δείτε είναι διαφορετικό από τα άλλα ρεβανί που έχετε δοκιμάσει γιατί έχει ελάχιστο σιμιγδάλι. Παρόλα αυτά είναι πολύ αφράτο, χτυπήστε τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν πολύ. Εγώ πρόσθεσα 2 βανίλιες στο μίγμα με τα αυγά, το έψησα σε 30 εκ ταψάκι για 40 λεπτά περίπου και το σιρόπιασα με κρύο σιρόπι και ζεστό το γλυκό χωρίς να το κόψω σε κομμάτια όπως λέει η συνταγή. Είναι υπέροχο και ελαφρύ. 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας