Μαρία
Πατσιά

Μαρέγκες με σάλτσα από φρέσκα βερίκοκα και λουΐζα

i
Χρόνος: -

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΣΙΑ

Στο «μάθημα» μαρέγκες έχω καιρό που προσπαθώ να περάσω τη βάση….

Καταρχήν τις λατρεύω! Ακόμα και για φαγητό ια μπορούσα να τις τρώω… Νομίζω ότι ταιριάζουν με όλα τα γλυκά! Κάθε φορά που δοκίμαζα να φτιάξω δε νομίζω ότι είχα και το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα πρωί είδα στον ΑΝΤ1 τον Δημήτρη Μακρυνιώτη να φτιάχνει μαρέγκες στην εκπομπή Το Πρωινό και αποφάσισα να δοκιμάσω την σχετικά απλή τεχνική του με διαφορετικές δοσολογίες.

Υλικά για τις μαρέγκες

90γρ ασπράδι (περίπου από 3 αυγά υπολογίστε)

180γρ ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Υλικά για τη σάλτσα βερίκοκων

600γρ φρέσκα βερίκοκα κομμένα στα 4 ή στα δύο αν είναι μικρά

150γρ ζάχαρη καστανή αυτή με τη μελάσα

75γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας

5-6 φυλλαράκια λουΐζας

Για τη γέμιση

1 γιαουρτάκι στραγγιστό

1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα της επιλογής σας

DSC03896 4 1

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια και την άχνη και τη βανίλια. Βάζετε τον κάδο πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ( μπεν μαρί) και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχετε ένα παχύρευστο μείγμα λευκό. Θα σας πάρει περίπου 2 με 3 λεπτά. Μετά βάζετε τον κάδο στη θέση του και χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου στο τέλος αν θέλετε βάζετε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε πάστα ) και ανακατεύετε . Η μαρέγκα πρέπει να είναι σταθερή όταν γυρίσετε ανάποδα τον κάδο. Βάζετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και δίνετε ότι σχήμα θέλετε στις μαρέγκες σας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς και ψήνετε πάνω σε λαδόκολλα για 1 ½ ώρα περίπου , θα δείτε όμως θα πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα από τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Όση ώρα ψήνονται οι μαρέγκες ετοιμάζετε τη σάλτσα με τα βερίκοκα, για να έχει κρυώσει μέχρι να βγουν και να κρυώσουν και εκείνες. 

Βάζετε τα βερίκοκα που έχετε καθαρίσει και κόψει σε κομμάτια σε ένα τηγάνι αντικολλητικό μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου. Δεν το αφήνετε και φεύγετε θέλει συνέχεια ανακάτεμα… Αφήνετε μόλις τελειώσουν τα υγρά στην άκρη να κρυώσει.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γιαουρτάκι με τη μαρμελάδα να ομογενοποιηθούν.  

Μοντάρετε ως εξής : Σε ένα πιάτο βάζετε μια μαρέγκα, από πάνω γεμίζετε με τη γέμιση του γιαουρτιού και στο τέλος ολοκληρώνετε με τη σάλτσα βερίκοκων ! Απολαύστε!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας