Μαρία
Πατσιά

Γαλακτομπούρεκο με γιαούρτι

i
Χρόνος: -

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Τη συνταγή θα τη βρούμε:  Περιοδικό  Ζάχαρη & Αλεύρι, Τεύχος 30,  σελίδα 29.

Υλικά (για 12 κομμάτια)

1 συσκευασία φύλλο κρούστας 450γρ

Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Κρέμα

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

1 ½ κούπα γεμάτη ζάχαρη άχνη

¾ κούπας ελαιόλαδο

4 αυγά

1 κουτ. γλ. μπέικιν

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Σιρόπι

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα νερό

Φλούδες από ένα λεμόνι

DSC02068 1

Διαδικασία

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα.

Στρώνουμε ένα ένα τα μισά φύλα μέσα σε ένα ταψί 24Χ24 εκ. (ή σε άλλο μεσαίου μεγέθους), με τις άκρες να κρέμονται προς τα έξω. Τα λαδώνουμε.

Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε και στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αέρα για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).

Περιχύνουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι ρίχνοντας λίγο λίγο.

Αφήνουμε στην άκρη 4 ώρες μέχρι να απορροφηθεί.

 

Το σχόλιο της μαμάς:

 

Εγώ στα φύλλα έβαλα λιωμένο φρέσκο βούτυρο και όχι ελαιόλαδο που γράφει η συνταγή. Έβαλα μπόλικο ξύσμα λεμόνι αλλά πρόσθεσα και λάιμ που είχα.

Επίσης έψησα το γλυκό για περίπου 1 ώρα στο δικό μου φούρνο.

Σιρόπιασα το ζεστό γαλακτομπούρεκο με κρύο σιρόπι. Έγινε διαφορετικό από άλλα που έχω δοκιμάσει και μη φοβηθείτε το ξύσμα του πάει , βάλτε μπόλικο… Επίσης είναι πανεύκολο!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας