Μαρία
Πατσιά

Τούρτα σοκολάτα με φράουλες

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Τη συνταγή θα βρούμε: Στο βιβλίο «ΜΟΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» του Άκη Πετρετζίκη.

i
Δυσκολία: Δύσκολο
Χρόνος: 1 ώρα
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό
Υλικά

 

Υλικά για το παντεσπάνι

250ml νερό βραστό
70γρ κακάο
140γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
440γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. γλ. σιρόπι βανίλιας
3 αυγά
250γρ αλεύρι
1 ½ κ. γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
260ml ξινόγαλο

Για τη ganache

3 κουβερτούρες σοκολάτας (600γρ)
500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την τούρτα
500γρ φρέσκες φράουλες

DSC02790 1 1

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μία πάστα. Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.
Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να ενσωματωθεί πρώτα το καθένα.
Όταν γίνει το μείγμα ομοιογενές προσθέτουμε την πάστα κακάο και χτυπάμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Παράλληλα κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σε 3 δόσεις στον κάδο του μίξερ το μείγμα του αλευριού και ενδιάμεσα σε 2 δόσεις το ξινόγαλο (ξεκινάμε πρώτα με το αλεύρι ..)
Ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο 3 φόρμες διαμέτρου 20εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Μοιράζουμε το μείγμα στα 3 και ψήνουμε 30-40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε σε σχάρα τα παντεσπάνια για να κρυώσουν καλά.

DSC02809 1


Για τη ganache

Τοποθετούμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί καλά. Πριν βράσει, αφαιρούμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
Αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα και μετά ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Αφήνουμε να κρυώσει η ganache 2-4 ώρες ώστε να απλώνεται αλλά να μην τρέχει.

Για την τούρτα

Ψιλοκόβουμε τις μισές φράουλες αλλά κρατάμε τις πιο όμορφες για διακόσμηση.
Αν τα παντεσπάνια φουσκώσουν πιο πολύ στο κέντρο τα ισιώνουμε με ένα μαχαίρι.
Βάζουμε με μικρή κουταλιά στον πάτο μιας πιατέλας (για να στηρίζεται) και πάνω βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι. Απλώνουμε καλά στο παντεσπάνι το ¼ της ganache με τη βοήθεια μιας μαρίζ και πάνω σκορπίζουμε τις μισές ψιλοκομμένες φράουλες.
Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και καλύπτουμε με ganache και φράουλες κατά τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι από πάνω και στα πλάγια καλύπτουμε (αν θέλουμε) με την υπόλοιπη ganache.
Από πάνω στολίζουμε με τις ολόκληρες φράουλες.

DSC02810 1

 

Το σχόλιο της μαμάς:

Υπέροχη και λιγότερο δύσκολη απ’ ότι φαίνεται… Εγώ ξινόγαλο δεν είχα και έβαλα γάλα. Η ganache θα σφίξει σε 2 ώρες όποτε αν τη βάλετε 10 λεπτά στο ψυγείο θα γλιτώσετε λίγο χρόνο, όχι όμως παραπάνω γιατί θα σφίξει και θα σας παιδέψει όπως εμένα…. Είναι υπέροχη δοκιμάστε την αξίζει … θα εντυπωσιάσετε!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας