Μαρία
Πατσιά

Κέικ με φασόλια και αμύγδαλα (χωρίς γλουτένη)

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΑΓΛΑΪΑ ΚΡΕΜΕΖΗ


Τη συνταγή θα βρούμε: Στην ειδική έκδοση του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας “Gourmet”, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006, σελίδα 31.

i
Χρόνος: -
Υλικά

Υλικά

DSC09672

2 φλιτζάνια βρασμένα λευκά φασόλια και στραγγισμένα
1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψίχα ή φουντούκια, ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και αλεσμένα
Λίγο ηλιέλαιο για να αλείψετε τη φόρμα

4 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 κουτ. σούπας μπράντι
2/3 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
3-4 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Όταν τα φασόλια κρυώσουν τα λιώνετε στο μούλτι πολύ καλά. Προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Αλείψτε μια φόρμα του κέικ με ηλιέλαιο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με το ½ φλιτζάνι της ζάχαρης, τη βανίλια και το μπράντι μέχρι να γίνουν αφράτα. Ενσωματώνετε μετά στο μείγμα και τα φασόλια με τα αμύγδαλα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια. Όταν αρχίσουν να σφίγγουν, προσθέστε λίγο λίγο την υπόλοιπη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα.

Με σπάτουλα ενσωματώστε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα με τα φασόλια και επαναλάβετε με το υπόλοιπο 2/3 σταδιακά σε δύο δόσεις χωρίς πολύ ανακάτεμα. Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το για περίπου 1 ώρα μέχρι το κέικ να χρυσίσει και οι άκρες να αρχίσουν να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα της φόρμας.

Αφήστε το να κρυώσει καλά. Το κόβετε με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε δύο μέρη οριζόντια και ραντίζετε την κάθε πλευρά με λίγο λικέρ. Αφού λιώσετε την μαρμελάδα σε ένα κατσαρόλακι την απλώνετε στην μία πλευρά του κέικ και σκεπάζετε με το άλλο κομμάτι. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Το σχόλιο της μαμάς:

Επειδή από την περιγραφή της συνταγής αγχώθηκα λίγο με το ψήσιμο του κέικ και σκέφτηκα μήπως μου μείνει τελικά άψητο (γιατί την έχω ξαναπατήσει φυσικά πολλές φορές!) σκέφτηκα να βάλω το μείγμα σε μικρές θήκες για να έχω και έτοιμα κεκάκια για το δεκατιανό του γιού μου. Έτσι και έκανα φυσικά, ψήθηκαν πολύ πιο σύντομα από 1 ώρα (περίπου μισή χρειάστηκαν) και ήταν έτοιμα να τα συσκευάσω για το σχολείο. Είναι πεντανόστιμα και απίστευτα χορταστικά!! Αν βάλετε και μαρμελάδα όπως προτείνει στη συνταγή της η Αγλαΐα Κρεμέζη θα έχετε και ένα ωραίο απογευματινό, ή και βραδινό…

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας