Γιάννης
Παργινός

Γίδα, σούπα κόκκινη με μανέστρα…

Από το υπό έκδοση... "Συνταγές τσι νόνας...".
..
Το κρύο θερίζει κι η αποψινή  βραδιά ενδείκνυται για σπίτι..., κρασί.., και καλή παρέα...

Θα μαγειρέψουμε γίδα σούπα κόκκινη, με ντομάτα και φυσικά πιπεράκι..., για να ζεσταθούμε κι..., Ας θυμηθούμε τι έκανε η νόνα τα κρύα βράδια στο χωριό....

Κόβουμε την γίδα σε κομμάτια και την πλένουμε την με ζεστό νερό.

Την βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας για να πάρει μια βάση, ένα μπούγιο έλεγε η νόνα..., που στα χρόνια της..., την ,μαγείρευε σε κατσαρόλα τσίγκινη πάνω σε πυροστιά και σε στια με δαυλιά ελιάς..., κι η οικογένεια περίμενε ολόγυρα στην ωγνίστρα με πολύ προσμονή να βράσει η γίδα... .

Αφού λοιπόν, πάρει μια βράση..., χύνουμε το πρώτο νερό. Αυτό γίνεται για να μην μυρίζει γιδίλα η σούπα μας... Η νόνα, φυσικά, δεν πετούσε το πρώτο νερό, απλά έριχνε λίγη ρίγανη για να κόψει την μυρωδιά.

Αντίθετα, έλεγε στους δύσκολους..., γίδα είναι μάτια..., γιδίλα μυρίζει..., τι θέλεις να μυρίζει γουρούνι...;;;

Σε δεύτερο στάδιο, ξαναβάζουμε τα κομμάτια της γίδας σε βαθιά κατσαρόλα και την βράζουμε. Όταν, θα έχει βράσει αρκετά, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μια με δύο πιπεριές, ένα μεγάλο κρεμμύδι, δύο με τρία κολοκυθάκια, ένα καρότο, το ανάλογο αλατάκι και σε περίπτωση που επιθυμούμε η σούπα μας να είναι περισσότερο χυλωμένη ρίχνουμε μέσα μια με δύο ή και τρεις πατάτες. Το άμυλο της πατάτας θα ανακατευτεί στο ζουμί και θα προσδώσει στην σούπα μας μαζί με τα άλλα λαχανικά που έχουμε ήδη βάλει μια ωραία γεύση κι επιπλέον θα χυλώσει σε επόμενο στάδιο την σούπα μας, όταν θα ρίξουμε μέσα και την μανέστρα μας...

Όταν θα έχει βράσει κανονικά η γίδα και τα λαχανικά..., τα βγάζουμε όλα και τα βάζουμε σε ειδική πιατέλα...., Δηλαδή τα κομμάτια την γίδα, τις πατάτες..., κι όποια άλλα λαχανικά είχαν βράσει μαζί της...

Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς τα κόκκαλα της γίδας δεν κόβονται εύκολα, βγάζουν ακίδες κι είναι επικίνδυνα για οποιονδήποτε τρώει ανέμελα μια σούπα...

Στο σουρωμένο ζουμί, προσθέτουμε πελτέ ντομάτας, πιπέρι ανάλογα με τα γούστα..., και μανέστρα. Εμείς οι Κερκυραίοι, μανέστρα εννοούμε το σπαγγέτι. Κόβουμε λοιπόν την μανέστρα σε τρία με τέσσερα μέρη και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να βράσει στο ζουμί της γίδας...

Όταν βράσει η σούπα μας είναι έτοιμη...., Εννοείται, πως αν χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω το προσθέτουμε...

Η σούπα μας σερβίρεται σε βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε στην σούπα, ανθότυρο τριμμένο..., ή μανούρι τριμμένο..., ή τυρί φέτα τριμμένη..., και θα δούμε την κόκκινη σούπα μας να παίρνει ένα άσπρο χρώμα από το τυρί που θα έχουμε ρίξει...

Όποιος φάει, θα του μείνει αξέχαστη..., θα ζεσταθεί..., θα κάνει Κέφι κι ωραία παρέα και θα συγχωράει την νόνα....

Σε ειδική πιατέλα τα κομμάτια της γίδας και τα όποια λαχανικά, πατάτες και λοιπά ζαρζαβατικά είχαν βράσει μαζί της...

Ιδανικό πιάτο για κρύες νύχτες του Χειμώνα...

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας