Γιώργος
Μαυροειδής

Η ευωδιά της ρίγανης σκλάβα σε ματσάκια…

Έτσι περιγράφει τη ρίγανη, η Κική Δημουλά και δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα αυτό το φυτό που συνοδεύει τα περισσότερα φαγητά της Κρήτης… Μπαίνει παντού. Στα ψητά, στα φαγητά της κατσαρόλας, στα ντολμαδάκια, στους χοχλιούς, στις σαλάτες κ.λ.π…

Η ρίγανη στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά στον κόσμο. Είναι αυτοφυές θαμνώδες φυτό που ανθίζει την Άνοιξη σε ορεινές περιοχές και στα νησιά. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «ορίγανος» που προέρχεται από το «όρος» και τη λέξη «γάνος», που σημαίνει λαμπρότητα, άρα ρίγανη ήταν το φυτό που «λαμπρύνει τα όρη».

30184742 10216196414132178 1844939086 n

Στην αρχαία Ελλάδα η ρίγανη ήταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας και έφτιαχναν στεφάνια για τις γαμήλιες τελετές με τα κλαδιά της. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι αν κάποιο κατσίκι είχε τραυματιστεί από βέλος, μόλις έτρωγε ρίγανη η πληγή του έκλεινε. Παράλληλα τη χρησιμοποιούσαν ως αφέψημα σε σπασμούς και δηλητηριάσεις και για να ανακουφίζουν τα πρηξίματα. Ακόμα και σήμερα η ρίγανη θεωρείται βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες και θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και Βιταμίνης C. Θεωρείται πως καταπολεμά τα βακτήρια, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα....

(http://www.mixanitouxronou.gr/i-rigani-stin-archea-ellada-itan-therapeftiki-ke-simvolo-charas-giati-simera-den-epitrepete-elefthera-i-sillogi-tis-ke-chriazete-na-apodixis-oti-proorizete-gia-prosopiki-chrisi-stin-kalamata-eginan/)

30180173 10216196409492062 1591781176 n

Η ρίγανη αυτή την εποχή στην Κρήτη, βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο συλλογής της. Μαζεύεται τώρα, που ακόμα δεν έχει ανθίσει. Όμως, όπου και αν τη δείτε, μην την καταστρέψετε. Μαζέψτε, όση χρειάζεστε, για να περάσει η χρονιά σας. Ξέρετε σίγουρα τις ανάγκες σας. Η ρίγανη, δε διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν βρείτε το θάμνο, μαζέψτε το 30% της συνολικής ποσότητας του άνθους. Αφήστε το υπόλοιπο να ανθίσει και να βγάλει σπόρους. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα τη βοηθήσετε να πολλαπλασιαστεί.

Μεταφέρετέ τη γρήγορα στο σπίτι. Έχετε δύο επιλογές. Να την κάνετε ματσάκια μικρά και να τα κρεμάστε ανάποδα να ξεραθούν ή να αφαιρέσετε από τα κοτσάνια τα μικρά φύλλα και τα μπουμπούκια και να τα βάλετε σε ένα ταψί για να ξεραθούν. Η ρίγανη, έχει την ιδιότητα να «ανάβει» στην υψηλή θερμοκρασία, να μαυρίζει γρήγορα και να μυρίζει δυσάρεστα. Κι αυτό, γιατί οι κυψέλες με το αιθέριο έλαιο σπάνε εύκολα κατά τη συλλογή της.

30120711 10216196414652191 750274230 n

Μην την ξεπατώνετε και μην κόβετε μεγάλα κλωνάρια. Αφήστε το θάμνο να μεγαλώσει. Μόνο το μπουμπούκι είναι αυτό που συνήθως καταναλώνουμε. Το υπόλοιπο το πετάμε.

Τοποθετήστε τη σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αφήστε τη περίπου είκοσι μέρες και ανακατεύετε τη συνέχεια. Μόλις ξεραθεί, τοποθετήστε τη σε γυάλινα βαζάκια.

Μαζέψτε τη ρίγανη από καθαρό μέρος. Στην Κρήτη, προτιμήστε τα μέρη που δεν έχει πρόβατα. Επίσης, όταν τη συλλέξετε, χτυπήστε μεταξύ τους τα κλαδάκια για να φύγουν τα έντομα που βρίσκονται στα μπουμπούκια καθώς επίσης και η σκόνη που τυχόν έχει καθίσει επάνω της. Μην την πλένετε ποτέ, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, χάνει το άρωμά της και κινδυνεύει να σας μαυρίσει.

30784967 10216196414932198 589671224 n

Να έχετε υπόψη σας, ότι η συλλογή της προστατεύεται και εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα εάν μαζέψετε μεγάλη ποσότητα. Η συλλογή της καθορίζεται με απόφαση του Δασάρχη της περιοχής σας και απαγορεύεται η συλλογή της για εμπορικούς λόγους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας