Γιώργος
Μαυροειδής

Άγρια σπαράγγια. Ο άγριος μεζές της κρητικής γης

Εάν τα σπαράγγια θεωρούνται ο πλέον gourmet συνοδευτικός και ταυτόχρονα εκλεκτός μεζές στη διεθνή αλλά και στην ελληνική κουζίνα, τα άγρια σπαράγγια είναι ο αποθεωτικός μεζές της κρητικής κουζίνας. Τα άγρια σπαράγγια ή αλλιώς Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών, τα συναντάμε Μαρταπρίλη στα βουνά της Κρήτης. Είναι τόσο δελεαστικά όταν τα συναντάς, που τα μισά τα καταναλώνεις ωμά στο χωράφι…

28461030 10215751147560792 1786940763 o

Φτιάξτε τα όπως θέλετε. Θα είναι εξίσου νόστιμα. Τηγανητά με λίγο αλατοπίπερο. Ψητά στη σχάρα με φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι. Προσθέστε τα στις σαλάτες και καταναλώστε τα ωμά. ¨Όπως και να τα δοκιμάσετε θα είναι το ίδιο νόστιμα.

28383125 10215751147960802 557591958 n

 


Οι αναμνήσεις μου με παραπέμπουν στην παιδική ηλικία. Τότε που η μητέρα μου, τα μάζευε μαζί με το σκληρό μέρος το βλαστού το οποίο δεν τρώγεται. Αφού τα καθάριζε, κρατούσε τα σκληρά κοτσάνια, τα έδενε με μία κλωστή και τα άφηνε να βράσουν για ένα τέταρτο σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Στο υποκίτρινο νερό, πρόσθετε λεμόνι. Ήταν η στιγμή που αγαπούσα ιδιαίτερα. Η χημεία στο απόγειο της… Το νερό άλλαζε με τρόπο μαγικό χρώμα και γινόταν ρουμπινί που με άφηνε άλαλο. Το πίναμε ζεστό και η γεύση του ήταν ακριβώς ίδια με της κοτόσουπας.

28450401 10215751147840799 1815075 n

Αυτή τη φορά βρήκα λίγα. Γι’ αυτό και τα έβαλα μαζί με αβρωνιές. Άλλο φυτό καταπληκτικό για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο αργότερα. Έγιναν ομελέτα!!!

Δύο αβγά και λίγα σπαράγγια με αβρωνιές, ήταν αρκετά να κάνουν ένα μεζέ για μερακλήδες. Επειδή η γεύση τους είναι μοναδική, μην προσθέσετε πολύ αλατοπίπερο. Λίγο, για να υπερισχύσει η γεύση των σπαραγγιών. Μια μικρή πικρίλα, θα οφείλετε στις αβρωνιές. Δεν πειράζει. «Φάρμακο είναι», λένε οι σοφοί ηλικιωμένοι της Κρήτης… Αν θέλετε να διώξετε την πικρίλα, βράστε τις για πέντε λεπτά, πετάξτε το νερό και χρησιμοποιήστε τις στη συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας