Γιώργος
Μαυροειδής

Ντάκος γλυκός (αντί επιδόρπιου)

Μια δυνατή πρόταση – πρόσκληση του φίλου Ιωσήφ Πετρώφ, να τρώμε το ντάκο ακόμα και ως γλύκισμα. Μια πρόταση, που θα ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους και θα τους κάνει να λατρέψουν τα παραδοσιακά προϊόντα.

Υλικά

Για τη βάση:
100 γρ. κρίθινο ντάκο
50 γρ. ελαιόλαδο.
Για την κρέμα μυζήθρας:
155 γρ. μυζήθρα
190 γρ. γάλα
155 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. ζάχαρη
1,5 φύλλο ζελατίνης.
Για το ζελέ ντομάτας
140 γρ. χυμό φρέσκιας ντομάτας
70 γρ. ζάχαρη
1 φύλλο ζελατίνης
Για τα ντοματίνια
160γρ. ντοματιά
80γρ. ζάχαρη
Για τις ελιές
100γρ μαύρες ελιές
150γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη
Για την γρανίτα ρίγανης
1γρ. ρίγανη
100γρ. νερό
50γρ.ζαχαρη

Εκτέλεση

Για την βάση

Πολτοποιούμε το παξιμάδι μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το πολτοποιημένο παξιμάδι. Το απλώνουμε στον πάτο ενός τσερκιού και το καταψύχουμε για 1 ώρα.
Για την κρέμα μυζήθρας
Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και τα ρίχνουμε μέσα, στραγγίζοντας τα. Μέσα σ ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί καθώς και την μυζήθρα και τα πολτοποιούμε. Απλώνουμε την κρέμα στο τσέρκι πάνω από το παξιμάδι και το καταψύχουμε για άλλη μια ώρα.
Για το ζελέ ντομάτας
Παίρνουμε 160γρ. χυμό από φρέσκες ντομάτες μαλακώνουμε ένα φύλλο ζελατίνης σε κρύο νερό βράζουμε τον χυμό με την ζάχαρη στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε στραγγισμένο, το φύλλο ζελατίνης. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο μπλέντερ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια την περιχύνουμε πάνω στο γλυκό σαν τελευταίο στρώμα.

Για το ντεκόρ.

Για τα ντοματίνια

Βάζουμε τα ντοματίνια σ ένα κατσαρόλι με την ζάχαρη και ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 10 λεπτά.

Για τις ελιές

Ξεπλένουμε τις ελιές έξι φόρες για να φύγει το λάδι ή το ξύδι ή η περίσσια πικρίλα. Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά και τις βάζουμε να σιγοβράσουν μέσα στο σιρόπι. Στην συνεχεία αφοί κρυώσουν τις ρίχνουμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και δημιουργούνται κρύσταλλοι εξωτερικά
Για την γρανίτα ρίγανης
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σουρώνουμε την ρίγανη και καταψύχουμε.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας