Γιώργος
Μαυροειδής

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Χοχλιοί μπουμπουριστοί


Οι χοχλιοί και οι Κρητικοί, είχαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη σχέση. Θα μπορούσαμε να την πούμε «σχέση αγαπησιάρικη». Θα καταλάβετε στη συνέχεια το λόγο!

18644636 10213228415734073 105141312 n

Τους χοχλιούς, τους μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Με εποχιακά χόρτα (βλήτα, στίφνο, κουκιά, αγκινάρες και ό,τι ολόφρεσκο βγάλει ο καλοκαιρινός κήπος), με ρύζι, ξινόχοντρο, πλιγούρι (χοχλιοί με χόντρο). αλλά και βραστούς, στιφάδο ή κοκκινιστούς στην κατσαρόλα, τους λιανούς (άσπρους) χοχλιούς βραστούς για τη ρακή. Μπουμπουριστοί όμως, διατηρούν τα πρωτεία! Εύκολη συνταγή, απλώς, λίγη προσοχή στην προετοιμασία. Απαραίτητο είναι το πολύ καλό πλύσιμο. Να φύγει η μεμβράνη που τους καλύπτει, και τυχόν μεμβράνες που είναι κολλημένες πάνω τους.

18685547 10213228416934103 1901814660 n

Αφού τους καθαρίσουμε, βάζουμε μια λεπτή στρώση αλάτι σε ένα τηγάνι και τοποθετούμε τους χοχλιούς «αμπούμπουρα», δηλαδή μπρούμυτα, με το στόμιο στο αλάτι (έτσι, θα τραβήξουν αλάτι και θα αλατιστούν μόνοι τους). Επίσης, βάζουμε μισό ποτήρι νερό στο τηγάνι για να βράσουν και αφού εξατμιστεί το νερό βάζουμε μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο. Όσοι θέλουν να βουτήξουν ψωμί στο τέλος, βάζουν περισσότερο λάδι. Αφού αρχίζουν να τσιτσιρίζουν (καλό σημάδι), βάζουμε τον αρισμαρή (δενδρολίβανο) και τους σβήνουμε με ξύδι. Τους αφήνουμε δυο τρία λεπτά και τους σερβίρουμε.

18679157 10213228377813125 1930450068 n

Συμβουλές: Αν μας πέσει περισσότερο ξύδι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ξύδι θα εξατμιστεί γρήγορα.

Πριν βγάλουμε το χοχλιό από το καβούκι του, συνήθως τον πιπιλάμε για να μη μας λαδώσει (μια ιδιαίτερα νόστιμη διαδικασία).

O κρητικός στην ξενιτιά πόσα λεφτά δε δίδει, να βρει μπουμπουριστούς χοχλιούς να φάει με το ξύδι, λέει η μαντινάδα και δεν έχει άδικο!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας