Η ιστορία της μελιτζάνας, της Μαρίας Τρακαδά

Η ιστορία της μελιτζάνας, της Μαρίας Τρακαδά JezChrichlow@flickr

Η μελιτζάνα μαζί με τις πατάτες και τις ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των στρυχνοειδών.

Οι ντομάτες και οι πατάτες όμως προέρχονται απο την Αμερική, ενώ η μελιτζάνα προέρχεται απο Ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη. Σήμερα στην Κίνα φυτώνουν γύρω στα 15- 20 είδη μελιτζάνας.

Στα κείμενα της Αγιουρβέδα, όπου γράφτηκαν το 100 π. Χ. , συναντάμε γραπτές αποδείξεις για την ύπαρξη της μελιτζάνας και για τα οφέλη της στην υγεία.

Το μωβ λαχανικό αρχικά το χρησιμοποιούσαν μόνο για φαρμακευτικούς λόγους. Αρχικά δεν είχε καν το ίδιο σχήμα και χρώμα. Όταν άρχισαν να εξημερώνουν τις μελιτζάνες για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική, αυξήθηκε το μέγεθος και το βάρος των καρπών. Η κακοσμία έφυγε, καθώς και η γεύση και η σάρκα και ο φλοιός άλλαξαν.
Απο μικρές και στογγυλές οι μελιτζάνες έγιναν όπως τις ξέρουμε σήμερα. Η διεργασία κράτησε αιώνες, όπως έχει τεκμηριωθεί και στην κινεζική λογοτεχνία.

Η μελιτζάνα έφτασε στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Δύση απο τους Άραβες εμπόρους απο τον « Δρόμο του Μεταξιού», γύρω στον 6ο αιώνα μ. Χ. Αν και στη Μεσόγειο είχαν βρεθεί παλαιότερα γλυπτά μελιτζάνας. Στην Ίασο σε ένα ρωμαϊκό γλυπτό, το πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ. Χ. Και στην Φρυγία, ένας καρπός χαραγμένος σε έναν τάφο τον 2ο αιώνα μ. Χ.

Όταν εξαπλώθηκε στην Ευρώπη είχε τη φήμη πως ήταν αφροδισιακό λαχανικό, και την έλεγαν το μήλο της αγάπης.

Στο βόρειο μέρος της Ευρώπης η μελιτζάνα θεωρούταν πως έφερνε παραφροσύνη, λόγω του σχήματος και του χρώματος της. Επίσης την θεωρούσαν κακή τύχη όπως και την ντομάτα.

Στην Αμερική την μελιτζάνα την πήγαν οι Ισπανοί, άρχισαν όμως να την τρώνε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφρεσον, την έκανε ευρύτερα γνωστή.

Σήμερα η μελιτζάνα χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα σε διάφορες χώρες.

Πηγές: https://www.thoughtco.com/eggplant-history-solanum-melongena-170820
http://www.indepthinfo.com/eggplants/history.htm

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας