Ροδάκινα και νεκταρίνια : Δροσερά και θρεπτικά

Ροδάκινα και νεκταρίνια : Δροσερά και θρεπτικά FowlMouthedChef@flickr

της Μαρίας Τρακαδά 

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι απο τα πιο δροσερά καλοκαιρινά φρούτα.

Και τα δύο φρούτα πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα και ύστερα ήρθαν στην Ευρώπη. Οι ροδακινιές ανθίζουν την άνοιξη και βγάζουν φρούτα απο τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι νεκταρινιές, χρειάζονται παγωμένο χειμώνα και στη συνέχεια ζεστό καιρό για να φυτρώσουν λουλούδια. Τα λευκά ή ροζ λουλούδια εμφανίζονται την άνοιξη και μέχρι τον Ιούνιο έχουν αναπτυχθεί σε ζουμερά φρούτα.

Τα δύο αυτά φρούτα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλά θετικά στον οργανισμό. Και τα δύο έχουν λίγες θερμίδες και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αποτελούν απο τα καλύτερα αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη-C που έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες και η κατανάλωση του αναπτύσει άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μολυσματικούς παράγοντες.

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη-Α και σε βήτα-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη-Α, η οποία βελτιώνει την όραση στο σκοτάδι. Η βιταμίνη-Α επίσης κρατάει το δέρμα υγιές. Τα νεκταρίνια δεν είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη-Α όσο τα ροδάκινα, αλλά είναι πλούσια σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη-Ε, φλαβονοειδή κ.α. Η κατανάλωση φρούτων που περιέχουν βιταμίνη-Α προστατεύει απο τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

Και τα δύο φρούτα περιέχουν πολλά μέταλα, όπως κάλιο και σίδηρο, που κρατούν υγιές το αίμα και την καρδιά.

Είναι καλύτερα να επιλέγετε τα ροδάκινα με πλούσιο χρώμα, όχι τα πολύ μαλακά ούτε αυτά που έχουν επιφανειακές τομές. Όσο για τα νεκταρίνια επιλέξτε τα πιο ώριμα, τα οποία έχουν πιο πλούσια γεύση.

Όπως τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα έτσι και τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ταιριάζουν πολύ στις σαλάτες και τις κάνουν πολύ δροσερές. Επίσης είναι κατάλληλα φρούτα για πίτες, ενώ η γλυκιά γεύση του χυμού του ροδάκινου είναι η τέλεια προσθήκη σε ένα καλοκαιρινό cocktail!
Πηγές: http://www.nutrition-and-you.com/peaches.html
http://www.nutrition-and-you.com/nectarine.html

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι φίλοι μας